Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Több éves visszaesés után az olajiparban ismét megindult a termelő beruházások növekedése, bár még viszonylag lassú ütemben - mondta Barkindo az OPEC és a szervezeten kívüli főbb olajtermelő országok egyeztető bizottságának a hét végén Bakuban tartott megbeszélése alkalmából a Reuters hírügynökségnek és az azeri Real tévécsatornának adott interjúban.

A vezető olajtermelő országok jelentős eredményeket értek el a globális kereslet-kínálati egyensúlytalanságok kiküszöbölésére kialakított együttműködésükkel. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy üdvözölné az Egyesült Államok nagyobb szerepvállalását az iparágat érintő problémák rendezésében.

Az Aramco szaúdi olajipari konszern vezérigazgatója Amin Nasser egy 2018-ban tett becslésben az elkövetkező 25 évben jelentkező kereslet kielégítéséhez és a kimerülő mezők pótlásához 20 ezer milliárd dollárra becsülte az iparág beruházási igényét.

A ciklikus visszaesés után, a beruházások növelése lett a legfontosabb feladatunk. Több éves csökkenés után megindult ugyan a növekedés, bár még lassú ütemben. A világgazdaság számára létfontosságú rendkívül hosszú futamidejű projektek esetében azonban nem túl biztató a kép. Ezért is lenne szerencsés, ha az Egyesült Államok is csatlakozna hozzánk a globális energetikai dialógus olajipari vonatkozásainak a megbeszélésében - mondta Mohammed Barkindo az OPEC főtitkára.