Óriási elbocsátási hullám a pénzügyi szektorban

Évek óta példátlan leépítésekre készülnek a lengyel pénzügyi szektorban, annak ellenére, hogy bankoknak nincs okuk panaszkodni tavalyi nyereségükre.
Barabás T. János, 2012. július 12. csütörtök, 10:54
Fotó: Napi.hu

Az eddigi bejelentések szerint még az idén több mint 2000 banki alkalmazott és közel 1000, biztosítónál dolgozó veszti el munkahelyét. A legnagyobb lengyel biztosító, a PZU folytatja 2009-ben megkezdett szerkezetátalakítását, amelynek keretében 4 ezer alkalmazottuknak mondanak fel - most 950-nek. A reform célja a költségcsökkentés és a munkafolyamatok egyszerűsítése. A PZU-nál két évvel ezelőtt még 16,7 ezren dolgoztak, most már csak 12,5 ezren vannak.

Ennél meglepőbb, hogy már csaknem minden nagy bank leépítéseket jelentett be. Ebben a szektorban több mint 176 ezer ember dolgozik, most csak az öt legnagyobb bank - a Citi Handlowy, a BPH, a Nordea, a DnB Nord és a BNP Paribas - összesen több mint 2000 főt bocsát el. A hatékonyság javítása és a költségek csökkentése érdekében nemcsak elbocsátások lesznek, de nagy számban zárják be fiókjaikat is a pénzintézetek. A döntést a fenti célok mellett azzal indokolják, hogy csökkentik kihelyezéseiket a magánszemélyeknek, a kis- és középvállalatoknak.

Jelenlegi anyagi helyzetük fényében nem teljesen világos, miért szánták magukat a bankok ilyen drasztikus lépésekre. A központi bankfelügyelet adatai szerint ugyanis a tavalyi évet 15,7 milliárd zlotys, mintegy 4 milliárd eurós nyereséggel zárták a 2010 végi 11,4 milliárd után, amire a legoptimistább prognózisok sem számítottak - írta a Gazeta Wyborcza. Változatlanul a piac több mint 40 százalékát az öt legnagyobb bankcsoport uralja.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

RealMan, 2012.07.12 13:19

Előre menekülnek, mert tudják mi következik.....a bankokra nézve maga a halál
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

darthwader, 2012.07.12 11:14

biztos nem azért mert kapzsik!!

wader
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html