Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az IMF által kiadott közlemény szerint a külföldi bankok Kelet-, Közép-, és Délkelet-Európában (CESEE) fennálló forrásállománya 2011 óta először - Oroszország és Törökország kivételével - emelkedett 2015 második negyedévében.

A külföldi bankoktól a régió 21 országában érkező források összességében a GDP 0,3 százalékával estek a második negyedévben, ám ez az első negyedévhez képest még így is kisebb visszaesést jelent (akkor 0,5 százalékos volt a mínusz). A közelmúltban komoly turbulenciákon átesett Oroszország és Törökország kivételével a régió forrásállománya a GDP 0,1 százalékával nőtt Csehországnak és Lengyelországnak köszönhetően, ahol a GDP több mint 1 százalékával nőtt a forrásállomány.

A Nemzetközi Fizetések Bankjának (BIS) jelentő pénzintézetek adatai alapján a tőkebeáramlás Észtországban, Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaságban és Moldovában szintén élénkült, de a legtöbb országban esett. A finanszírozási forrás leginkább Törökországban és Oroszországban zuhant, a GDP 0,5 százalékával - igaz utóbbi esetében a jó hír, hogy a visszaesés kisebb mértékű az első negyedévinél.

A bankok kitettsége a GDP %-ában (2014. I. n.év - 2015. II. n.év)

Forrás: EBCI


Magyarország az árnyékos oldalon

A hitelezés bővülése is meglehetősen nagy szórást mutat a vizsgált országok között a régióban. Néhány feltörekvő európai gazdaság - Csehország, Észtország, Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság, Lengyelország és Törökország - esetében a magánszektorban (a nem pénzügyi és a lakossági szektor) nőtt a hitelkihelyezés, míg a régió többi országában továbbra is gyenge maradt, illetve csökkenés látszott.

Magyarország a hitelezés szempontjából - Szlovéniával, Oroszországgal és Belorussziával együtt - az "árnyékos oldalon" áll, miután ezekben az országokban a hitelezés visszaesett.

A javulás mértéke részben a magánszektor mérlegalkalmazkodásával van összefüggésben a régió bankjainak mérlegében lévő eszközállomány minőségének függvényében - teszi hozzá a jelentés.

Magyarország a kivételek között

A hazai betétek aránya 2015 második negyedévben a CESEE régió országainak többségében folyamatos bővülést mutat Ukrajna és Moldova kivételével: a második negyedévben 2,5 százalékos volt a növekedés a GDP arányában az első negyedéves 2,6 százalékkal szemben a teljes régióban. A betétállomány növekedése több mint ellensúlyozta az anyabanki finanszírozás visszaesését több régiós országban - kivéve Ukrajna, Moldova és Oroszország mellett Magyarország esetében.

Lakossági és vállalati hitelek növekedése, 2015 augusztus*

*százalék, év/év, nominális, árfolyamváltozásokkal kiigazított
Kép: Forrás: EBCI

A CESEE régió banki hitelezéséről szóló felmérések adatai azt mutatják, hogy a csoportszintű mérlegalkalmazkodás jelentősen lassult: a bankcsoportok mindössze egyötöde számít a hitel-betét arányának csökkenésére, míg több mint 60 százalék tervezi tevékenységének szelektív bővítését a régióban.

A leányvállalatok és a helyi pénzintézetek ugyanakkor az elmúlt hat hónapra vonatkozóan a hiteligények növekedését jelzik szinte változatlen kínálati feltételek mellett. A jelentés a kereslet folyamatos növekedésével számol a következő hat hónapra, ám a kínálati feltételek csak marginálisan javulhatnak. Mindez a kereslet-kínálat közötti különbség növekedéséhez vezethet.

A jelentés szerint a nemteljesítő hitelek, a szabályozási környezet és a bankokat érintő tőkekorlátok mind helyi- , mind csoportszinten azok közé a tényezők közé tartoznak továbbra is, amelyek jelentős negatív hatással lesznek a kínálati feltételekre. A hitelminőség viszont továbbra is javul, ami várhatóan a következő hat hónapban is fennmarad, miközben a nemteljesítő hitelek aránya magas marad.