Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szlovén kormány csaknem egymilliárd eurós kiemelt projektje, a Koper-Divaca vasútvonal 27 kilométer hosszú szakaszán egy második vágány építése jelenleg a közlekedési tárca legnagyobb projektje, amelynek több kudarc után némi "löketre" van szüksége - mondta az STA-nak adott interjújában hétfőn Alenka Bratusek miniszter az MTI híre szerint.

Lezártak néhány finanszírozási kérdést és megvitatták egy olyan ország részvételének pénzügyi hatásait is a projektre, amely ország használja a kikötőt, ez Magyarország. A tárcavezető korábban többször is azt hangoztatta, hogy Szlovénia egyedül is képes megépíteni a második vágányt, de nem ellenzi más ország bevonását a projektbe, ha az hozzáadott értéket eredményez.

A magyar cégeknek is legyen munkája

Még nem zártuk ki az együttműködést Magyarországgal, de mi szabjuk a feltételeket a magyaroknak vagy bárki másnak - mondta Bratusek, aki szeretné ellenőrizni, hogy van-e más ország is, amely részt venne a beruházásban.

Budapest korábban jelezte, hogy kész anyagilag - akár 200 millió euróval - támogatni a projektet. Cserébe a magyar kormány azt kérte, hogy a koperi kikötő és az oda vezető vasútvonal fejlesztésében magyar vállalatok is komoly szerepet játszhassanak, mivel a koperi a magyar vállalatok által leginkább használt kikötő.

Bár a két kormány az elmúlt két évben tárgyalt az együttműködésről, a tárgyalások nem voltak nyilvánosak, ezért találgatásokra adtak okot. A szlovén sajtó azzal vádolta a szlovén kormányt, hogy túlzott előnyökhöz juttatja Magyarországot, és az akkori ellenzék is minden létező fórumon meg akarta akadályozni, hogy magyarok bővítsék a vasutat és a fontos tengeri teherkikötőt. Az ügyben két népszavazást is tartottak, de mindkettő érvénytelen lett.

Előnyök Magyarországnak

A félreértések elkerülése miatt a szlovén kormány nemrég nyilvánosságra hozta a keretmegállapodást. Ebben a Miro Cerar volt miniszterelnök vezette kormány azt ígérte Magyarországnak, hogy megépíthet egy 650 méter hosszú viaduktot, földet bérelhet a kikötőben és magas hozamra tehet szert. Ellentétben a híresztelésekkel, miszerint Magyarország résztulajdonosává válna a koperi kikötőnek, valamint a magyar vasutak előnyben részesülne a második vágány használatakor. A dokumentum tartalmazta továbbá, hogy Magyarország tulajdonrészt kaphat a 2TDK nevű vállalatban, amelyet a kormány a projekt levezénylésére hozott létre, de ez a tulajdonrész nem lehet nagyobb a szlovéntól, a befektetett tőke megtérülése pedig nem haladhatja meg a 2,8 százalékot évente.

Sajtóhírek szerint a szlovén kormány az év végéig véglegesíti a döntését - írta az MTI.

A kép forrása: Shutterstock.