Az amerikai elnök a Kínával folytatott kereskedelmi háború mellékszálaként tavaly rendelt meg egy jelentést arról, hogy jelentenek-e nemzetbiztonsági kockázatot az Európából importált autók. Akkor 20 százalékos vámmal fenyegette a kontinenst, Jean-Claude Juncker személyesen ment Washingtonba puhítani az elnököt. A titkos jelentés február közepére készült el, onnan számítva három hónapja volt Trumpnak, hogy döntsön - írta a portfolio.hu.

Az előzetes sajtóhíreknek megfelelően az elnök elhalasztotta a döntést. November közepéig viszont kérdéses, hogy tető alá lehet-e hozni a megállapodást. Európában ugyanis egy hét múlva tartják az EP-választásokat, majd várhatóan őszre fog felállni az új Európai Bizottság. Vagyis nem tudni, hogy lesz-e egyáltalán tárgyalópartner. Elvileg a jelenlegi testület mandátuma szeptemberig él, de kérdés, akarnak-e fajsúlyos döntéseket hozni egy ilyen fontos ügyben.

Az esetleges amerikai lépés a németeknek fájna a legjobban, akik a legnagyobb autóexportőrök között vannak az USA-ba. A magyar gazdaságnak a Mercedes és az Audi termelésén keresztül jelentős kitettsége van a német autóipar felé, így számunkra sem volt mindegy, hogyan dönt Trump - jegyezte meg cikkében a lap.