Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Újabb áldozatot szedett a kiskereskedelemmel foglalkozó legendás cégek között a vásárlói szokások drasztikus átalakulása és az online kereskedelem térnyerése. Kedden csődvédelmet kért az egyik legnagyobb amerikai, nemzetközi szinten is jelentős áruházlánc, a Toys "R" Us. Az áruházlánc Európában Németországban és Ausztriában rendelkezik saját üzletekkel.

A Bloomberg elemzése szerint a csődnek nemzetközi szinten is jelentős következményei lehetnek, komolyan érintheti a játékgyártásban érdekelt - főleg kínai - cégeket is. A vállalatcsoport árbevételének tavaly 38 százaléka származott az Egyesült Államokon kívülről.

Túl sok volt az adósság

A cég beadványában egymilliárd dollárnyi eszközére és adósságára kért csődvédelmet, a bejelentést megelőzően hárommilliárd dollárnyi finanszírozásról szóló megállapodást kötött a JPMorgan vezette konzorciummal. Ez az összeg elvileg azt hivatott biztosítani, hogy a vállalat képes legyen üzemeltetni mintegy 1600 üzletből álló hálózatát, amíg sikerül átalakítania nagyjából ötmilliárd dollárra rúgó hosszú lejáratú hitelállományát - írta a Financial Times.

A céget az 1950-es években alapították, mára az Egyesült Államok legnagyobb játékkereskedőjévé nőtte ki magát. Az elmúlt 10 évben alapvetően két oldalról került üzleti modellje nyomás alá. Az eladások oldaláról nem nagyon tudta felvenni a versenyt az olyan nagy kiskereskedelmi láncokkal, mint a Walmart, miközben egyre komolyabban veszít jelentőségéből az online hálózatokkal, főleg az Amazonnal szemben.

Eközben hatalmas adóssághegyen ül. 2006-ban ugyanis néhány magán-tőketársaság, a Bain Capital, KKR and Vornado Realty Trust 6,6 milliárd dollárért felvásárolta az áruházláncot, s az erre felvett hitel jelentős részét a Toys "R" Us-ra terhelték.

Minden rendben lesz

Dave Brandon, a cég vezérigazgatója úgy nyilatkozott, hogy a most meghozott döntéssel új korszak kezdődhet a társaság életében, végre hosszabb távra megnyugtatóan rendezni fogják a társaság finanszírozási helyzetét.

A bejelentés a pénzügyi sajtóban megjelent elemzések szerint nem volt a legjobban időzítve. A cég beszállítói ugyanis emiatt különösen óvatossá váltak a társasággal szemben, s várhatóan keményebb feltételek mellett fognak szállítani a cégnek, mindezt az év végi bevásárlási szezon előtt, amikor a Toys "R" Us 11 milliárd dolláros árbevételének mintegy 40 százaléka realizálódik.

Nehéz a helyzet

A brit pénzügyi lap szerint egyébként a játékipar meglehetősen nehéz évet él át. Nagy elvárásaik voltak ugyanis a különböző filmekhez köthető játékok eladásaival kapcsolatban azonban ezek a számítások nem jöttek be, hiába döntögetnek rekordokat az új képregényfilmek és Star Wars-epizódok a mozikasszáknál. Az igazi siker a játékpiacon idén a fidget spinner volt, ez azonban egy meglehetősen alacsony árkategóriájú termék a többihez képest.

A nehézségeket jól jelzi, hogy a Lego nemrég jelentette be: idén eddig - az elmúlt 13 év során először - csökkentek eladásai, a Mattel pedig új vezérigazgatót szerződtetett, akitől az eladások felfuttatását várják.

(A nyitókép forrás: Pixabay.com)