Újabb súlyos vádak a Huawei ellen

Amerikai források szerint részben a kínai titkosszolgálatok működtetik az egyik legismertebb kínai technológiai céget, a Huaweit - írta hét végi számában a The Times című brit lap, amelyet a hvg.hu idéz. A kínaiak alaptalannak nevezik az állításokat.
Szabó Zsuzsanna, 2019. április 20. szombat, 18:15
Fotó: Reuters

A CIA értesülései szerint a Huawei két polgári és egy katonai titkosszolgálattól kap pénzt, s mielőtt most az amerikaiak kiszivárogtatták értesüléseiket, már tájékoztatták az "Öt szem" hírszerzési adatokat megosztó szövetség többi tagját, Kanadát, Ausztráliát, Nagy-Britanniát és Új-Zélandot is - írja a hvg.hu.

A Huawei azonnal cáfolta az amerikai vádakat. "a Huawei nem kommentál mindenféle bizonyíték nélküli, teljesen alaptalan vádakat" - mondta a kínai cég egyik képviselője a The Timesnak.

A Huaweit ért legújabb vádak akkor hangoztak el, amikor már igencsak megromlottak a Kína és az USA közötti kapcsolatok, miután Washington több alkalommal is azzal vádolta a kínai vállalatot, hogy külföldön eladott eszközeit az ázsiai ország kémkedésre is használja. Amerikai kérésre a kanadai hatóságok már őrizetbe is vették Meng Van-csout, a cég pénzügyi igazgatóját, és az alapító, Zsen Cseng-fej lányát.

Az USA azzal vádolja Meng Van-zsut, hogy megsértette az Irán ellen érvényben lévő amerikai büntető intézkedéseket. A Huawei alaptalannak nevezte ezeket a vádakat is, és azt állította, politikai megfontolások állnak az őrizetbe vétel mögött.

A Huaweire kifejtett nyomás hatására több nyugati ország már felmondta a céggel kötött megállapodások egy részét.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rumpundli, 2019.04.22 19:59

Nem bírják a konkurenciát! Az olaj, az autó, űrkutatás, az elektronika stb...... 'Mindet megteszek, hogy én legyek az első' kissé gusztustalan.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2019.04.21 09:06

A sok millió kínai migráns az USA símán befogadta, amit azok bizonyított kímai kémkedéssel viszonoztak számtalan esetben, amellett kína nem provokált imperialista nyomulást végez az USA ellen, felébredt az oroszlán
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html