A BNP Paribas SA és a Société Generale SA, Franciaország két legnagyobb bankja felgyorsította összesen 1,1 ezer milliárd eurós tőkepiaci üzleteinek leépítését, mert úgy akarja növelni tőketartalékai arányát eszközértékéhez képest, hogy az utóbbit csökkenti. Ezzel elkerülhetik, hogy tőkemegfelelési mutatójuk javításához friss tőkét kelljen bevonniuk, akár részvénykibocsátással, akár az államra támaszkodva - írja a Reuters.

A pénzintézetek 2013-ig 300 milliárd euróval akarják csökkenteni eszközállományukat, elsősorban a dollárban elszámolt üzletek - például a repülőgépbérlés finanszírozása - visszaszorításával. Ugyanakkor nem akarnak olyan mély érvágást végrehajtani, mint például a Deutsche Bank vagy az UBS AG, mert a tőkepiaci üzletek kockázatosak ugyan, de zsíros profitot hoznak.

Többmilliárdos lyuk vár betömésre

A BNP-nek 2,1 milliárd euróra, a Sociétének 3,3 milliárdra lesz szüksége görög kötvényeik felének leírása miatt - derül ki az európai pénzügyi felügyelet (EBA) adataiból. A francai bankoknak összesen 8,8 milliárd euró friss tőkét kell szerezniük. A BNP idén az első fél évben nyolc százalékkal, 717 milliárd euróra csökkentette tőkepiaci műveletei - kötvény- és részvénykereskedés, derivatív ügyletek kötése - értékét.

A Société Generale négy százalékkal, 219 milliárd euróra mérsékelte trading bookját és nyolc százalékkal, 176 milliárdra derivatív ügyletei értékét. Az előbbi tavaly szinten tartotta ezt a tevékenységét, az utóbbi több tíz milliárd euróval növelte tőkepiaci műveleteit.

Romló üzleti környezet

A bankok helyzetét nehezíti, hogy a rossz gazdasági környezetben, az európai pénzintézetekkel szemben bizalmatlanság miatt zuhant részvényeik értéke. Tavaly július óta a BNP részvényei 44, a Société papírjai 54 százalékot veszítettek értékükből. Eközben a Bloomberg európai pénzintézeti indexe csak 26 százalékkal esett. Ezenfelül a Basel II számviteli szabályok módosítása miatt mindkét banknak több tíz milliárd euróval emelnie kellett magasabb kockázatokkal súlyozott eszközei értékét.

E körülmények eleve tőkeemelésre vagy eszközeladásra kényszeríthették volna a pénzintézeteket, hogy tartsák tőkemegfelelési mutatójukat - ehhez csak hozzájönnek a görög válság miatt elhatározott lépések. Összességében a BNP Paribas a múlt hónapban azt jelezte, hogy 70 milliárd euróval csökkenti kockázatokkal súlyozott eszközeit 2012 végéig, a Société Generale pedig 80 milliárdos lefaragást tervez.