Idén tetőzhet a hitelválság Kelet-Európában

Az osztrák bankok számára továbbra is fennállnak a kockázatok Kelet-Európában annak ellenére, hogy 2009 óta a helyzet sokat javult - jelentette ki szerdán Bécsben az osztrák nemzeti bank (OeNB) igazgatója. A kelet-európai üzletmenet még ezzel együtt is jóval jövedelmezőbb, mint az ausztriai.
MTI-Eco, 2011. április 20. szerda, 17:01
Fotó:

Andreas Ittner utalt arra, hogy az osztrák bankok nyereségének 60 százaléka származott tavaly a kelet-európai érdekeltségektől.

Igaz, hogy a bedőlt hitelek miatt az összes kihelyezések 6,6 százalékát kellett az osztrák pénzintézeteknek leírni - ami kétszerese az ausztriai átlagnak -, ám a kelet-európai üzletmenet még ezzel együtt is jóval jövedelmezőbb, mint az ausztriai - mondta az igazgató.

Azt feltételezzük, hogy a legtöbb délkelet-kelet-európai országban idén éri el a csúcspontot a hitelválság; némely ország ezt már maga mögött tudhatja, némelyek csak 2012-ben - szögezte le Ittner konkrét országok említése nélkül.

Az igazgató arra is felhívta a figyelmet, hogy a térségben működő osztrák pénzintézetek egyharmada olyan országban tevékenykedik, ahol "megnövekedett a kockázat".

HOZZÁSZÓLÁSOK