Idő van! Az EU-nak lépni kell az amerikai multik ellen

Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter vasárnap arra kérte az Európai Uniót, hogy a kontinensen fizettesse meg a rájuk eső méltányos adót az olyan amerikai internetes óriáscégekkel, mint a Google, az Amazon vagy a Facebook.
Domokos Erika, 2017. július 9. vasárnap, 20:04
Fotó: Reuters

Most jövök a G20-csoport találkozójáról Hamburgból, és megmondhatom, hogy a mai világ nem a gyengéknek való - fogalmazott a francia tárcavezető a dél-franciaországi Aix-en-Provence-ban egy gazdasági fórumon, tudósított az MTI.

Amikor Putyin, Trump és Erdogan áll velünk szemben, itt az idő, hogy Európa magához térjen, hogy megvédje az érdekeit, hogy megfizettesse azt a adót a Google-lal, az Amazonnal, a Facebookkal, amellyel az európai adófizetőknek tartoznak - tette hozzá Bruno Le Maire a hallgatóság tapsvihara közepette.

A többségében amerikai internetes nagyvállalatok, mint a Google, az Apple, a Facebook vagy az Amazon különböző pénzügyi megoldásokkal törekszik adóoptimalizálásra, azaz arra, hogy minél kevesebb adót fizessen egy-egy országban.

Franciaországban a Google évek óta nyomás alatt áll, a hatóságok 1,115 milliárd euró adótartozást próbálnak behajtani a cégen. Egy hónappal ezelőtt azonban a párizsi közigazgatási bíróság jelentéstevője szakvéleményében a Google-nak adott igazat azzal, hogy úgy vélte: nem kötelezhető adóhátralék befizetésére Franciaországban az amerikai vállalat. Az ítéletet a bíróság július végén mondja ki.

Május elején Olaszországnak sikerült megállapodnia a Google-lal. Ott 306 millió eurót fizet a nyeresége után Írországban adódó cég a 2009 és 2013 közötti időszakra visszamenőleg az államnak. Június végén pedig az Európai Bizottság rekordösszegű, mintegy 2,4 milliárd eurós bírságot szabott ki a Google-ra az uniós trösztellenes szabályok megsértése miatt. (1 euró=308 forint)

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2017.07.10 07:16

A fantáziátlan, ingyenélő, pénzéhes pazarló és bürokratikus politikusok így akarnak egy darab papírral és egy stemplivel, munka nélkül milliárdokat keresni. Coki.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html