Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Miközben a Viking Sigyn kapitányával szemben folyik a büntetőeljárás, ők kártérítési igénnyel fordultak a Viking Cruises-hoz. A "hivatalos kapcsolatfelvétel" decemberben történt meg, de a tárgyalások megrekedtek, miután a Viking azt szerette volna, hogy a tárgyalások Londonban folytatódjanak a tengeri jogi admiralitás bíróságon - mondta Gulyás Krisztián.

Az ügyvéd ebbe azért nem ment bele, mert ezzel magával rántott volna minden mást szereplőt, vagyis minden érintettnek Londonban kellett volna érvényesíteniük az igényüket a Vikinggel szemben

Gulyás Krisztián elmondása szerint "rögtön le lett passzolva" a Viking Cruises biztosítójához, akik nem ismertek el semmilyen felelősséget. Ez egyébként nem különbözik attól, ahogy a Viking Sigyn kapitánya is védekezik. Polgárjogi vonalon is ugyan ez látszik - tette hozzá az ügyvéd.

A svájci joggyakorlat szerint fejenként 300 millió forintos kártérítés lehetne reális az áldozatoknak. A magyar igény sokkal alacsonyabb volt, de ebben sem tudtak megegyezni.

Az ügyet nagyon sokáig lehet húzni, akár évekig is. Gulyás attól tart, hogy ez a taktika a polgári- és a büntetőeljárásban is.

Az ukrán kapitány elleni ítélet megtámogathatja a kártérítést, de nem nem kötelező megvárni - magyarázta az ügyvéd. A nyomozati anyagok alapján fel lehet lépni a céggel szemben.