Idős hölgy előtt remeghet a svájci bankóriás

Beperelte a svájci UBS bankot egy 77 éves hongkongi nő, aki azt állítja, hogy a pénzintézet félrevezette őt magas kockázatú származékos befektetések értékesítésével.
NAPI, 2009. július 29. szerda, 13:00
Fotó:

A Chan Wai-yee a CNBC szerint azt állítja, hogy az UBS bankárai soha nem ejtették ki a rizikó kifejezést és a származékos termékek lehetséges veszteségeiről sem szóltak, ami állítása szerint 26 millió dollár veszteséget okozott neki.

Chan azzal is vádolja a bankot, hogy az több angol nyelvű dokumentumot íratott alá vele, többek között egy olyat, amely "professzionális befektetőként" határozza meg státusát - a kínai hölgy azonban nem beszél angolul, és olyannyira nem tekinthető professzionális, tehát képzett befektetőnek, hogy még az általános iskolai tanulmányait sem fejezte be.

Állítása szerint az UBS soha nem látta el az összes dokumentum kínai fordításával. A bírósági per szerint a bank 25 tranzakcióba vonta be az idős hölgyet.

Chan tavaly októberben közel 26 millió amerikai dollárnak megfelelő veszteséget szenvedett el. Ekkor állítása szerint azt mondták neki, hogy adjon el részvényeiből az adósságok csökkentése érdekében, ám azután mintegy 6 millió dolláros díjat vetettek ki rá.

A bank később 1,3 millió dollárt fizetett Chennek a két fél egyeztetése után.

HOZZÁSZÓLÁSOK