Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Toyota Motor Corp. 155 milliárd jen (1,9 milliárd dollár)  veszteséggel zárhatja június 30-án végződő első üzleti negyedévét, szeptember 30-ig pedig 241 milliárd jen veszteséget halmozhat fel. A Nissan hat hónap alatt 48 milliárdos hiányt hozhat össze - derül ki a Bloombergnek nyilatkozó elemzők prognózisából. A pénzügyi válság idején, a 2009 márciusában végződött üzleti évben a világ legnagyobb autógyártója 436,9 milliárd jen veszteséget szenvedett, a Nissan pedig 233,7 milliárdot. A 2011. márciusában zárult 12 hónapot az előbbi cég 471 milliárdos, a Nissan 303 milliárd jenes nettó profittal zárta a szakértők becslése szerint.

A Honda nyereséges maradt a válság idején és az elemzők úgy vélik, hogy az április-szeptemberi időszakban is az marad. A prognosztizált 37,4 milliárd jen profit ellenére azonban a vállalat pénzügyi helyzete feszült, mivel a március katasztrófa miatt visszaesett a termelés.  A cég igazgatóságának múlt heti ülésén döntöttek 200 milliárd jen értékű kötvény kibocsátásáról, ha arra szükség lenne.

A japán autópiacot egyszerűen elkaszálta a katasztrófa. A Toyota eladásai a múlt hónapban 69 százalékkal hanyatlottak hazai piacán. Az autók, teherautók és buszok értékesítése 51 százalékkal zuhant, ilyen csökkenésre 1974 óta nem volt példa. A valamivel kevesebb mint 109 ezer gépjármű eladásával 2011 áprilisa 1968 óta a legalacsonyabb értékesítést hozó hónap volt az ország autóiparának történetében. A közeljövő azért látszik talán még ennél is sötétebbnek, mert a szakértők várakozása szerint a cégek április-júniusban kifutnak felhalmozott alkatrészkészleteikből.