BUX
40021

Így játsszák ki a frankerősödést - Svájcban

Svájcban egyre több vállalat tér át arra, hogy a szomszédos uniós országokból ingázó dolgozóknak euróban adja a fizetést az erős frank helyett. Emiatt növekszik az elégedetlenség, megszaporodtak a tiltakozó akciók.

MTI-Eco, 2011. augusztus 25. csütörtök, 17:40

A legutóbb az órákat és luxuscikkeket gyártó Sycrilor cégnél szerveztek tiltakozó akciót emiatt, amelynek eredményeképpen a cégvezetés kész arra, hogy a szakszervezetekkel közösen valamilyen megoldást találjon a problémára. Az euróra áttérés miatt a gyár mintegy nyolcvan dolgozójának 30 százalékkal lett alacsonyabb a fizetése.

A csomagolóanyagokat gyártó, főként Franciaországból ingázó Mopac dolgozóinak fizetését már februárban euróban adták ki, ami ellen a szakszervezet keresetet nyújtott be, az ügyet most a legfelsőbb bíróság tárgyalja. Az érdekképviseleti szervezet a kormány beavatkozását is várja a 120 ezer munkahely védelmében.

A Franciaországból, Németországból vagy Olaszországból ingázó többszázezer ember eddig jól járt az euróválsággal, mert svájci frankban kapott fizetésük euróban egyre többet ért.