Az innovációba történő beruházás segítené elő leginkább a munkahelyteremtést az EU-ban - vallja a GE Innovation Barometer címet viselő független felmérésben a megkérdezett 240 brüsszeli "véleményvezér" (intézmény, civil szervezet és vállalat képviselője) 86 százaléka.

A StrategyOne által készített kutatás eredményeit az Európai Bizottság (EB) innovációs stratégiájának bemutatását megelőzően tették közzé. E szerint a válaszadók kilenctizede szeretné, ha az EU a strukturális alapokat az innovációs termékek és szolgáltatások elterjedésének felgyorsítására használná fel.

A várakozások szerint kedvezőbb innovációs politika esetén az energetikai iparban jöhetne létre a legtöbb új munkahely (78 százalék gondolja így), ezt az egészségügyi szektor (66 százalék), valamint a telekommunikáció követi (57 százalék).

A válaszadók négyötöde szerint a közszféra és a magántőke együttműködése (a public private partnership - ppp-konstrukció) elengedhetetlen feltétele egy újítóbb Európa megteremtésének. Az pedig nem különösebben szívderítő arány, hogy csupán 41 százalék gondolja úgy, hogy a jelenlegi innovációpolitikai rendszerek elősegítik az innováció fejlődését az unióban.

A felmérés az "innovációs unió" megteremtése útjában álló akadályokat is megvizsgálta. A válaszadók elsöprő többsége szerint a több ppp-konstrukció mellett egységesebbé kell tenni az EU, illetve a tagállamok politikáit és ösztönzőit - egyebek mellett egységesített szabadalmi rendszert kell létrehozni -, valamint minden szinten csökkenteni szükséges a bürokráciát. A legfontosabb feladatnak azonban a folyamatok megváltoztatását tartják annak érdekében, hogy a magánszektor is hozzáférést kapjon a strukturális alapokhoz.

A válaszadók mind a politikai, mind az irányelv-alkotási dimenzióban az innováció fejlődését lehetővé tevő kulturális váltást tartották a legfontosabbnak, így többek között az EU-ban az innovációt mind a személyes, mind pedig a pénzügyi oldalról övező "kockázatkezelő" kultúra átalakítását.

A válaszadók aggódnak amiatt, hogy a Strukturális Alapok kezelésében csekély az igény a kockázati tőkére, és hogy a bürokratikus eljárások meggátolják a szereplőket abban, hogy a forrásokat hatékonyan allokálják, illetve használják fel az innováció támogatására. A megkérdezettek közel kétharmada szerint az alapok megfelelő felhasználását akadályozza, sokszor az innováció kerékkötője a szakmai hátter hiánya, de több mint 60 százalékuk szerint a fejlesztéseket jelentősen visszaveti az is, hogy egyes tagországok képtelenek a Strukturális Alapok megfelelő önrészének előteremtésére.

Európa sorsdöntő választás előtt áll: újít vagy stagnál - véli Nani Beccalli-Falco, a GE International elnök-vezérigazgatója. Európában több mint 90 ezer embert foglalkoztató vállalatként a GE támogatja az EB-nek az EU 2020 stratégiában megfogalmazott, innovációs unió létrehozására irányuló munkáját.