Így mulat egy multi: pénzeső hullt a dolgozókra

Méretes jutalomban részesítette dolgozóit a Samsung abból az alkalomból, hogy a cég húsz éve indult el azon az úton, amelyen a világ egyik legnagyobb elektronikai behemótjává vált. Az utolsó negyedév profitja azonban enélkül a kifizetés nélkül is halványabb lett volna a vártnál.
Napi.hu, 2014. január 7. kedd, 09:08
Fotó: Napi.hu

A legkonzervatívabb várakozásoknál is kisebb nyereséget vár a dél-koreai Samsung október-decemberi negyedéve után: a 8,3 ezer milliárd vonos (7,79 milliárd dollár) profit hat százalékkal maradhat el az egy évvel korábbitól és 18 százalékkal a harmadik negyedévestől - idézte a Reuters a cégvezetés várakozását. A végső adatokat január végén teszik közzé. Az árbevétel 59 ezer milliárd von lehet. Az elemzők 8,8 ezer milliárdos nyereséget és 61 ezer milliárdos forgalmat prognosztizáltak.

A vártnál kisebb profit hátterében elsősorban az lehet, hogy a vállalat a becslések szerint egymilliárd dollárnyi jutalmat osztott szét alkalmazottai között abból az alkalomból, hogy Lee Kun-hee vezérigazgató 1993-ben meghirdette a cég új stratégiáját. A most 72 éves Lee 1987-ben vette át a nagyvállalat irányítását, majd 20 éve azt mondta munkatársainak, hogy családjukon kívül mindent tegyenek félre, és teljes erejükkel koncentráljanak arra, hogy a Samsungot közepes tévégyártó cégből a világ vezető elektronikai gyártójává tegyék.

Bejött

A koreai vállalat azóta megelőzte a japán Sonyt a tévégyártásban, a finn Nokiát a mobiltelefonok előállításában és az amerikai Apple-t az okos telefonok piacán. A dé-koreai vállalatokra egyébként jellemző, hogy viszonylag kisebb alapfizetéseket adnak, amit jutalmakkal egészítenek ki. A Samsungnál a tervüket teljesítő szervezeti egységek dolgozói egyhavi, az ezt meghaladók munkatársai plusz még egy félhavi fizetésükre számíthatnak éves jutalomként.

Ezzel együtt az elemzők úgy látják, hogy a 20 éves évforduló kapcsán a vártnál több pénzt osztottak szét a dolgozók között. Mondjuk volt miből: a Samsung 50 milliárd dollár készpénztartalékon csücsül (ez a magyar GDP nagyjából 40 százaléka).

A negyedik negyedéves nyereséget a dolgozókra hulló pénzesőn túl mérsékelte az is, hogy a Samsung Galaxy S és Note okos telefonjai az USA-ban és Japánban valamivel gyengébb karácsonyi szezont zártak, mint az Apple versenytárs termékei. Ehhez hozzájárulhatott, hogy a koreai cég küszködik a hazai valuta viszonylagos erősségével a dollárral és a jennel szemben. A kínai piacon hamarosan azzal is szembe kell néznie, hogy az Apple megállapodott az ottani legnagyobb mobilszolgáltatóval telefonjai értékesítéséről, amivel ledolgozta a Samsunggal szemben e téren hét éve meglévő hátrányát.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Abbe, 2014.01.07 21:16

@jobbajobb: A Videoton ,vagy az Orion is lehetett volna ilyen ,nem ? Szemét gengszertváltók ,szétvertétek !!!

A Videotont pl a Nemzeti Gátőr leghűbb kiszolgálója...
Tényleg nincs információd a széles féle örökmozgóról?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Rattler, 2014.01.07 21:09

@jobbajobb: Ezért nem mindegy hogy hazaárulók vagy nemzetvezetők irányítanak egy országot.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jobbajobb, 2014.01.07 11:25

A Videoton ,vagy az Orion is lehetett volna ilyen ,nem ? Szemét gengszertváltók ,szétvertétek !!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html