Így segíthet az amerikai gáz Európán

Az USA-ból Európába exportált gáz legfeljebb annyiban segíthet az itteni országoknak, hogy erősíti alkupozícióikat a legnagyobb szállítókkal, elsősorban a Gazprommal szemben. Eközben Spanyolországból reexportálják a válság előtt megrendelt folyékony gázt (lng).
Napi.hu, 2014. április 11. péntek, 12:07
Fotó: Reuters

Az Egyesült Államok nem tudja megszabadítani Európát a orosz gáz felhasználásától - jelentette ki Charif Souki, a Cheniere Energy vezérigazgatója a Financial Times tudósítása szerint. Ha a jövő évben megindul a folyékony gáz kivitele, akkor ez a vállalat lehet az USA első új lng-exportőre. A cégvezető szerint nonszensz az a feltételezés, hogy a vállalat önmagában képes felszabadítani Európát az orosz gázfüggőség alól.

A Nyugat és Oroszország között kialakult hidegháborús feszültség miatt a kelet-európai országok kérték az amerikai törvényhozást, hogy tegye lehetővé a palagáz kivitelét, ami segíthet Európának abban, hogy mérsékelje Oroszországból származó importját. Az EU teljes szükséglete harmadát szerzi be a Gazprom gázmonopóliumtól, ám a volt szovjet blokk országaiban jóval nagyobb ez az arány.

Valahova eljut

Souki úgy véli, hogy abból a több mint húsz exportprojektről, amelyről az USA-ban szó van, jó, ha hat-nyolc megvalósulhat. Ez 100 millió dolláros befektetést feltételez. Amíg nem mondja nekem azt valaki, hogy van erre a célra ennyi pénze, addig még ezeket a terveket sem tekintem reálisnak - mondta a Cheniere igazgatója. Ugyanakkor nem ért egyet azokkal, akik azt állítják, hogy az amerikai kormány csiga lassúsággal készíti elő az export engedélyezését. Szerinte az ezen dolgozó tisztviselők jól haladnak.

További gond, a szűk kiviteli kapacitás. A Cheniere Louisiana államban épülő lng-termináljáról - amelyet 2015 végén helyezhetnek üzembe - legfeljebb napi 60 millió köbméter földgázt lehet elszállítani. Ez köszönőviszonyban sincs Európa napi 1,13-1,42 milliárd köbméteres fogyasztásával. Ha az engedélyeztetési eljárás alatt lévő 24 exportkérelmet pozitívan bírálnák el, akkor is csak napi 1,09 milliárd köbméternyi lng hagyhatná el az országot.

A Cheniere spanyol, francia, koreai és indiai vevőkkel kötött lng-értékesítési szerződést. A Souki leszögezte, hogy nincs befolyásuk arra, hova szállítják ezek a cégek az energiahordozót. Feltételezi, hogy ha hazai piacukon szükség van rá, akkor ott adják el. A szakértő úgy véli, hogy a fogyasztók annyit nyerhetnek mindezen, hogy javul alkupozíciójuk nagy szállítóikkal szemben.

Reexport ezerrel

Spanyolország a múlt hónapban Norvégiát megelőzve Európa legnagyobb lng-exportőrévé vált - jelentette a Bloomberg. Sajátos fénybe helyezi ezt, hogy az ibériai országban egyetlen köbméter földgázt sem hoznak a felszínre. Az új helyzet oka elsősorban az, hogy a Spanyolországot különösen súlyosan érintő európai adósságválság miatt az ország fogyasztása még mindig nem éri el a korábbi szintet. Az energiahordozó importőrei ezért egyszerűen reexportálják a krízis előtt megrendelt szállítmányokat.

A kivitelnek kedveznek a kiváló piaci feltételek. Ázsiában és Latin-Amerikában 30 százalékkal magasabbak az árak, mint Európában, ami kifizetődővé teszi a reexportot. Japán a fukusimai katasztrófa után leállított atomerőművek pótlásához kénytelen lng-t vásárolni gázerőműveibe. A dél-amerikai országok azért szorulnak rá az energiahordozóra, mert a szárazság miatt kevesebb áramot tudnak vásárolni a Brazil vízi erőművektől. Mexikó az USA-ból kapott kevesebb gázt, miután a hideg tél miatt nőtt az észak-amerikai belső felhasználás.

A világpiaci gázkereslet szakértői várakozások szerint 2020-ig fogja meghaladni a kínálatot. Ezt követően azonban más tényezők gyakorolhatnak befolyást az árakra. Erre utal a spanyol gázkereslet csökkenésének egyik oka, nevezetesen a megújuló energia szerepének robbanásszerű növekedése az áramtermelésben. Tavaly a megújulók aránya 42 százalékra ment fel a 2009-es 28 százalékról - derült ki az REE villamoshálózat-üzemeltető jelentéséből.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

jobbajobb, 2014.04.12 18:48

@jobbajobb: ..mondjuk yuetub-on :" italia economic boom 50-s..."
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jobbajobb, 2014.04.12 18:47

@csillagos66: Szerintem a jobberek gondolkodnak...patriózizmus ...,úgy ,mint nyugaton az 50-60-70 -80.as évek közepéig ...!!..tanulmányozzátok !!!!...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kasszandra, 2014.04.11 16:52

Szakcikkben olvastam róla nem is olyan régen, hogy jelentős mennyiségű eladó földgáz lenne a világban, ha a szállítás, és az érkező cseppfolyós földgáz fogadása meg lenne oldva. A cikk említette Ausztráliát, Afrikát is az USA mellett. De itt olvashattunk arról, hogy Izraelnek is lenne eladó gáza. Persze, ha a szállító vezetékek kiépülnének bizonyára vásárolhatnánk Irántól, Iraktól is. Persze a szükséges rendszerek kiépítése drága. Drága a kiszorítósdi. A fő kérdés az, hogy kinek kell ez?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csillagos66, 2014.04.11 14:26

@rigolya: Szerintem a jobberek gondolkodnak.
Miben?
Hát a kommunizmusban. Jobbajobb például a legvérsszájúbb kommunista. Államosítás, vezérelvűség, a párt mindenhatósága, orosz-magyar megbonthatatlan barátság, Orosz birodalmi (értsd gyarmati) érdekek kiszolgálása. Régen - Kádár alatt - csak egyszer kellett felvonulni május elsején. Ma már negyedévente van békemenet. Állítólag már készítik elő a békekölcsönt is, mert több nyugdíjpénztár nincs. Ezek a jobbajobb félék imádják a kommunizmust, a bolsevizmust. Nem tehetnek róla, hogy ízig-vérig a volt pártállam emberei. Én már azon is gondolkodtam, hogy lehet, hogy a KGB emberei. Figyeljétek meg nemsokára bevezetik a kommunista szombatot, jön a TV-ben a felvonulók kérték, az fog csak érvényesülni, aki párttag. Én rühelltem a kommunizmust, de nem tudunk mit tenni ezek ellen az itt maradt komcsik ellen, mert ott van mögöttük a magyar és orosz titkosszolgálat és ők pénzelik a volt tanácselnök (jobbajobb) félél akcióit. Remélem nem lesz újabb 40 éve a kommunizmusnak. 4 év múlva el kell küldeni ezeket a komcsikat. Menjenek Moszkvába Putyinhoz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2014.04.11 12:42

jobber=nem-gondolkodom fazonok közül megint bizonyította az egyik az axiómát.

LNG terminálok ezekben az években épülnek, s nemrég fejeztek be néhányat...
Vajon miért nem exportáltak sok LNG-t?

jobber=nem-gondolkodom
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html