Így találhat új gazdára az ön autója Afrikában

Virágzik az európai használt autók importja Nyugat-Afrikába, a hatóságok csak ingatják a fejüket amiatt, hogy a bevitt járgányok származása sokszor enyhén szólva nem tiszta. Jövőre változhat a helyzet.
Napi.hu, 2014. szeptember 13. szombat, 14:34
Fotó: Reuters

A Benin kulcsfontosságú kikötővárosában, Cotonouban mindig nagy a nyüzsgés. A dokkokban álló hajókra kakaót, rizst és gyapotot tartalmazó zsákokat raknak fel - ez adja a forgalom legnagyobb részét. Ezzel párhuzamosan azonban folyik egy másik igen élénk tevékenység is: az Európából és az Egyesült Államokból érkezett használt autók kirakodása. Az autók igen nagy részét adják a kikötő forgalmának - idézi beszámolójában a BBC Clement Godonout, a Grimaldi hajózási társaság benini képviseletének vezetőjét.

A behozatal a 2010-es 200 ezer autóról 2013-ra 314 ezerre szökött fel. Ez nem kis növekedést kevesebb mint négy év alatt - értékeli a helyzetet a menedzser. Hivatalos adatokhoz nem igazán lehet hozzájutni, ám becslések szerint havonta 25 ezer használt autót tesznek partra az importőrök Beninben. A célország persze nem a nadrágszíjparcella alakú kis ország, hanem a régió legnagyobb állama, a szomszédos Nigéria. Odatart a verdák 80-90 százaléka.

Hatástalan szigor

Benin a nyugat-afrikai használtautó-behozatal legfőbb csatornája, ezen belül a nigériai import legnagyobb közvetítő útvonala. Ugyanakkor a bővülő autókereskedés jogi háttere meglehetősen ködös. Benin és Nigéria között tavaly diplomácia összetűzés robbant ki a használt autók ügyével kapcsolatban, az utóbbi ország vámhatósága azzal vádolta az előbbi kormányát, hogy bűnrészességet vállal a Nigériába irányuló autócsempészetben.

A vita forrása az, hogy Nigéria magas vámot vetett ki az autóimportra, aminek megkerülése a lagoszi kormányon kívül mindenkinek érdeke. A Cotonoutól kevesebb mint fél órányi autózásra lévő nigériai határon százszámra állnak a szomszédos országba szánt autók. Szélvédőjükön feltűnő feliratok hirdetik, hogy Nigerbe, a Nigériától északra lévő afrikai államba szánják őket nigériai tranzittal.

Szürkéből feketébe

Valójában igen kevés autót akarnak valóban Nigerben eladni - állítja Stephen Golub az amerikai Swarthmore College közgazdasági professzora. Az Európából és az USA-ból származó autók legnagyobb részét Beninból és szomszédos Togóból Nigériába csempészik. Útban állítólagos úti céljuk, Niger felé valahogy ott maradnak.

A benini üzletemberek legálisan importálják az autókat Európából, majd illegálisan exportálják Nigériába - ért egyet az előtte szólóval Boulel Toure, a Világbank Beninben dolgozó vezető elemhője. Az ok a magas vám, illetve az, hogy Nigéria betiltotta a tízévesnél öregebb autók bevitelét. Az üzleten jól keresnek az importőrök, a közvetítő kereskedők, a viszonteladók és a hajózási cégek, ami erősen ösztönzi a jogszabályok megkerülését. A határ mentén lévő autókereskedésekben egymás lábán taposnak a vevők - többségük Nigériából ruccant át autót venni.

Vigyázat, lőnek!

Színezi a képet, hogy a Cotonoutól kivezető utakon korábban igencsak elszaporodtak a fegyveres rablások. Ezért az elmúlt időszakban majdnem minden nap katonai kísérletet adnak az kereskedésekbe tartó használtautó-konvojok mellé. A szervizeket is figyelembe véve több ezer embert eltartó bizniszre azonban súlyos csapást mérhetnek az érintett országok kormányai. A Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége, amelynek tagja Benin és Nigéria is, azt tervezi, hogy jövőre egységes vámot vezet be. Ha ez megtörténik, akkor Benin elveszti versenyelőnyét szomszédjával szemben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

juliann, 2014.09.13 15:21

Már több mint tíz éve folyik !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html