Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az anyabank régiót érintő elbocsátási terveire vonatkozóan Smid Beáta, az UniCredit Bank Hungary Zrt. kommunikációs igazgatója az MTI kérdésére elmondta, hogy azok Magyarországot nem érintik.

Az UniCredit Bank Hungary Zrt. a harmadik negyedévben 34 millió euró nettó nyereséget ért el a 2014 harmadik negyedévi 2 millió euró után. A harmadik negyedévi nyereség kissé elmaradt a második negyedévi 38 millió eurótól. Az első kilenc hónapban elért 87 millió eurós nyereség viszont lényegesen meghaladja a 2014 azonos időszakára vonatkozó 11 millió eurót.

A magyarországi pénzintézet működési bevétele 94 millió euró volt a harmadik negyedévben, kisebb az egy évvel korábbi 122 milliónál és a második negyedévi 99 milliónál. Az első kilenc hónap működési bevétele 5,1 százalékkal (devizaárfolyam hatások kiszűrésével 4,9 százalékkal) 290 millió euróra csökkent a 2014-es 306 millióról.

Az UniCredit csoport 14 kelet-közép-európai országot felölelő érdekeltsége, a régió hitelpiacán 6,0 százalékos részesedéssel rendelkező UniCredit CEE nettó nyeresége a harmadik negyedévben 158 millió euró volt, 3,7 százalékkal magasabb az előző negyedévinél, a devizaárfolyam-hatások kiszűrésével pedig 45,7 százalékkal magasabb. A CEE működési bevétele 918 millió euró volt a harmadik negyedévben a devizaárfolyam-hatások kiszűrésével 3,5 százalékkal alacsonyabb az előző negyedévinél és 6,3 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

A Horvátországban elszenvedett veszteséget, valamint az oroszországi bevétel- és nyereségcsökkenést bőven ellentételezte a régió többi országában a harmadik negyedévben és az első kilenc hónapban elért eredményjavulás.

Szlovákiában és a Cseh Köztársaságban a harmadik negyedévben 55 millió euró nyereséget ért el az UniCredit a második negyedévi 52 millió és az egy évvel korábbi 44 millió euró után. Az év első kilenc hónapjában 168 millió euróra növelte nyereségét az UniCredit cseh és szlovák érdekeltsége az egy évvel korábbi 134 millióról. A működési bevétel 457 millió euróra emelkedett 421 millióról.

Boszniában az UniCredit a harmadik negyedévben az egy évvel korábbival megegyező 10 millió euró nyereséget ért el, kilenc havi nyeresége pedig 31 millió euróra emelkedett 26-ról. Bulgáriában negyedéves nyeresége 50 millió euróra emelkedett 30 millióról, a kilenc havi pedig 141 millióra 115-ről. Romániában 8 millióról 12 millió euróra nőtt a harmadik negyedévi és 35 millióról 39 millióra a kilenc havi nyereség. Szerbiában 17 millió eurós nyereséggel zárta a harmadik negyedévet az UniCredit az egy évvel korábbi 5 millió után, az első három negyedévben pedig 49 millió euróra növelte nyereségét 13 millióról. Szlovéniában két millió euró veszteségből 3 millió nyereségbe fordult a negyedéves eredmény, az első kilenc hónapot pedig 9 millió euró nyereséggel zárta a bank az egy évvel korábbi 3 millió euró veszteség után.

A teljes UniCredit csoport 507 millió euró nettó nyereséget ért el a harmadik negyedévben, 29,8 százalékkal kisebbet az egy évvel korábbinál és 3,0 százalékkal kevesebbet az előző negyedévinél. Az UniCredit csoport működési bevétele a harmadik negyedévben 5,332 milliárd euró volt, 7,0 százalékkal alacsonyabb az előző negyedévinél és 4,1 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál. Az első kilenc hónapban a csoport nyeresége 16 százalékkal csökkent, bevétele pedig egy százalékkal.

Nyereségessége javítására az UniCredit csoport 12,2 ezer alkalmazott elbocsátásával járó 1,6 milliárd eurós költségcsökkentési és racionalizálási programot indít. Az elbocsátások a CEE régiót is érintik, a program keretében az alkalmazottak száma a 2014-es 47,2 ezerről 2018-ig 45,7 ezerre csökken a térségben.