Így trükközik az atomlobbi: nincs pénz a bontásra

Nincs elég pénz azokban az amerikai alapokban, amelyekbe az atomerőművek biztonságos lebontására halmozzák fel a forrásokat. A bontásért felelős cégek szerint nincs gond: amikor szükség lesz rá, lesz elég pénz. Kérdés persze, hogy a vállalatok létezni fognak-e még akkor.
Napi.hu, 2015. május 17. vasárnap, 12:07
Fotó: Reuters

Észak-Kaliforniában található az amerikai atomenergia-ipar egyik "fekete emlékműve". Egy reaktor, amelyet 1976-ban zártak le, ám még mindig nem bontottak le: nem távolították el a radioaktív szennyezéssel fenyegető részeit és nem szedték szét a létesítmény maradékait. Ehhez 441 millió dollárra lenne szüksége a PG&E Corp.-nak a reaktor tulajdonosának, ám ennek a pénznek jelentős része hiányzik - derül ki a Bloomberg összeállításából, amely az USA nukleáris iparának sötét foltjaival foglalkozik.

Az atomerőművek biztonságos lebontásának költségeit elvileg úgy halmozzák fel, mint egy nyugdíjbiztosítást. A létesítmények működésének idején az általuk termelt áramból befolyó bevételekből apránként teszik félre az ehhez szükséges pénzt. Az említett reaktor eltávolítására gyűjtött alapból azonban hiányzik 308 millió dollár - idézte a Bloomberg az USA atomenergia-ügynökségének (NRC) adatát. A PG&E azt tervezi, hogy a forrás előteremtésére emeli az áram árát.

Öregszenek

Az amerikai atomenergia-ipar - pestiesen szólva - benne van a korban. A hőskorban még arról álmodtak a politikusok és a mérnökök, hogy a nukleáris erőművek olyan olcsón termelik majd az áramot, hogy nem lesz értelme mérni a fogyasztást. A valóság azonban az, hogy az üzemidő-hosszabbítások, a terroristák és a természeti katasztrófák elleni védelem, továbbá a reaktorok lebontásának költségei egyre magasabbra srófolják az atomenergia árát.

Eközben az előretörő alternatív források és a viszonylag olcsó palagáz miatt az bevételeket biztosító áram ára hanyatlik. Mindezek eredőjeként az iparág visszaszorul: jelenleg mindössze öt új reaktort építenek, miközben soha nem látott mennyiségű blokkra kerül lakat. A 117 nukleáris reaktorból hét van lezárás alatt, miközben 82 biztonságos lebontására nincs elég pénz - állítják az NRC szakértői. A hét kiszolgált blokk az utóbbi csoportba tartozik.

Az atomenergia-hatóság számításai szerint nagyjából 100 milliárd dollárra (a magyar GDP-vel összemérhető összegre) lenne szükség ahhoz, hogy búcsút vehessenek az atomenergiától az USA-ban, ám a létesítmények eltávolítására gyűjtögetett alapokból legalább 43 milliárd dollár hiányzik ehhez.

Bezárási hullám

Az energiaszolgáltatók öt erőmű bezárását jelentették be 2013-ban - soha azelőtt ennyit nem vontak ki a forgalomból egy év alatt. Judd Gregg korábbi republikánus szenátor, aki jelenleg az atomlobbinak dolgozik, további 20 reaktor leállítására számít a közeljövőben. Esettanulmánynak tekinthető annak a vermonti erőműnek az esete, amelyet hamarosan nyugdíjaznak. A 43 éves létesítményt 17 évvel tervezett üzemidejének vége előtt csukják be, mivel túl drágán termeli az áramot a gázerőművekhez képest.

A bontás 60 évig tart, költsége 1,2 milliárd dollárra tehető. Ehhez képest a létesítmény leépítésére gyűjtött alapban 2014-ben csupán 664,6 millió dollár volt. Az erőmű tulajdonosa, az Entergy azt állítja, hogy a következő évtizedekben tovább gyűlik a pénz az alapban, amely a bontás 2075-re tervezett befejezésekor 177,7 milliós pluszban lesz. Emiatt rögtön engedélyt is kértek az NRC-től, hogy az alap pénzét más célokra, például a biztonság erősítésére is felhasználhassák.

A helyi politikusoknak és civil környezetvédőknek égnek áll a hajuk az utóbbi ötlettől. A bontási pénz nincs meg és nem világos, hogyan fog összejönni - mondja Deb Katz, a létesítmény közelében élő szociális munkás. Azt sem tudhatjuk, hogy az Entergy létezni fog-e még 60 év múlva. És ha nem? Ki fog felelni akkor a bontásért? - teszi fel a szónoki kérdést.

Nem tudjuk, mennyibe kerül

További bizonytalansági tényező, hogy megfelelő-e az NRC számítási formulája, amellyel az atomerőművek lebontásának költségeit becslik. Ennek alapján jelenleg összesen 61,8 milliárd dollárnak kellene lennie a létesítmények leszereléséhez szükséges forrást gyűjtő alapokban, miközben csak 55,7, milliárd van bennük. Az NRC közgazdászai szerint számítási módszerük a múltban pontosnak bizonyult.

A szövetségi számvevőszék azonban nem osztja ezt a véleményt, szerintük rendszeresen alulbecslik a bezárások költségeit. Eddig 45 reaktor leállításának körülményéről készültek részletes elemzések, ezek költségbecslései átlag 68 százalékkal voltak magasabbak az NRC formulájával számolt kiadási számításnál.

Nincs hulladéklerakó

Ráadásul e költségek nem tartalmazták a veszélyes hulladékok tárolásának árát. A cégeknél hulladékhegyek keletkeztek az elmúlt évtizedek alatt, mert a szövetségi kormány nem tudta teljesíteni azt az ígéretét, hogy helyet talál ezek elhelyezésének.

Elvileg segíthetne a források növelésében az alapok vagyonának befektetése. Az elmúlt időszakban az alapok kezelői növelték befektetéseiket a hedge fundokba, ingatlan- és tőkealapokba. Az NRC szabályai akkor engedik meg az ilyen pénzügyi műveleteket, ha azok legalább kétszázalékos hozamot hoznak. A hatóság adatai alapján 20 erőmű alapjai ennél magasabb, 5,3 százalékos hozamot produkáltak. Ugyanakkor a dolog pikantériája, hogy az NRC nem ellenőrzi, milyen kockázatos portfóliót választanak az alapok.

HOZZÁSZÓLÁSOK