Illegális ügynökség működik Szerbiában

Több mint egy hónapja bezárták a Tanjug szerb állami hírügynökséget – munkatársai azonban ennek ellenére tovább működtetik a hírszolgálatot.
Barabás T. János, 2015. december 17. csütörtök, 17:44
Fotó: Reuters

Illegálisan működik a világszerte ismert Tanjug szerb hírügynökség, amit tulajdonosa, az állam november 5-én megszüntetett. A kormány ideológiai alapon döntött a híres intézmény megszüntetéséről, mivel szerinte egy demokráciában az állam ne birtokoljon tömegtájékoztatási eszközöket, emellett elegendőnek tartotta a mellette már évek óta sikeresen működő két, magántulajdonban levő hírügynökséget.

Az 1940-ben alapított vállalatot kétszer is megpróbálták eladni, de nem találtak rá vevőt, ezért döntöttek bezárása mellett, de voltak, akik fellázadtak a döntés ellen - a 188 alkalmazottból mintegy harmincan folytatják a hírszolgáltatást, természetesen némileg csökkentett tartalommal, de abból a szempontból sikeresen, hogy anyagaikat ugyanúgy felhasználja a szerb és a nemzetközi média, mint amikor még jogosan közölték őket.

A munkatársak és a tulajdonképpen már csak felszámolással megbízott vezetés egy homályos kormányfői ígéretre hivatkozva dolgoznak tovább, remélve a Tanjug megmentését. A Balkan Insight többször is megkereste a cégvezetést, hogy felvilágosítást kapjanak, milyen jogi alapon működnek tovább, de sem az, sem az illetékes kulturális és tájékoztatási minisztérium nem válaszolt kérdésükre. Mindenesetre a hírügynökség munkatársai, akik fizetés nélkül dolgoznak, még mindig nem kapták meg a kormány által megígért végkielégítésüket.

HOZZÁSZÓLÁSOK