A horvát állam, mint részvényes javaslatára a közgyűlés az INA felügyelőbizottságából (fb) visszahívta Sinisa Petrovicot, Zeljko Pericet és Mladen Prosteniket, helyükre Dario Cehicet, Luka Burilovicet és Damir Vandelicet nevezték ki. Az fb többi tagját, valamint az igazgatótanács tagjait megerősítették tisztségükben.

Áldott Zoltán, az INA igazgatótanácsának elnöke elmondta: tekintettel a tartósan alacsony olajárra, az INA-nak további lépéseket kell tennie, hogy megtartsa stabil pénzügyi erejét és biztosítsa működésének fenntarthatóságát. Ezért optimalizálni kell a beruházási és üzemeltetési költségeket.

Kijelentette, hogy ennek ellenére Horvátország egyik legnagyobb beruházója marad a vállalat, és 2016-ban is a 2015. évi 1,7 milliárd kunához hasonló nagyságrendű beruházásokat terveznek.

Itt vannak az eredmények

Az olaj- és gázipari csoport márciusban kiadott jelentése szerint az INA 2015-ös kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredménye (EBITDA) 3669 millió kuna (több mint 160 milliárd forint) volt, 9 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Az INA 1,42 milliárd kuna veszteséget termelt tavaly, 25 százalékkal kevesebbet, mint 2014-ben. Rendkívüli tételek nélkül viszont már pozitív, 58 millió kunás profitot ért el a vállalat. Az összes bevétele 2015-ben 18,86 milliárd kuna (766,5 milliárd forint) volt, ami 21 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. Az INA részvényeinek 49,1 százaléka a Mol tulajdonában van és a magyar cég rendelkezik az irányítói jogokkal.