Az egyik lengyel rádió, az RFM FM arról adott hír, hogy a lengyel kormány teljes egészében levélszavazással akarja lebonyolítani az elnökválasztást - vette át az információt a gazeta.pl. A szavazóhelyiségekben való megjelenést teljesen kihagynák. Ez a döntés született a a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) április elsejei pártvezetőségi ülésén Varsóban.

Ahhoz, hogy ezt meg is valósíthassák, módosítani kell a választási törvényt, ami nem lesz egyszerű feladat. Az üggyel kapcsolatban sok bizonytalanság, az egyik legfontosabb kérdés, hogy a lengyel posta felkészült-e egy ilyen helyzetre. A cég a gazeta.pl kérdésére azt felelte, hogy ez nem a legkönnyebb feladat. A kormány számításai szerint legalább 14 millió postaszekrénybe kell a kihordóknak kézbesíteniük a leveleket, ezt 26 ezer postás tenné meg.

Túl sok idejük nem is lenne megszervezni mindezt május 10-éig. A lengyel posta szóvivője szerint ugyanakkor a cég kész teljesíteni a feladatot. A lengyel állam infrastruktúrájának stratégiai része a postacég, amelynek feladata a polgárok, illetve az államhatalom kiszolgálása a legnehezebb körülmények között is, teljesítve mindazt a megbízást, amit a jogszabályok rájuk rónak.