Ilyen még nem volt - óriási felvásárlás készül Kínában

A kínai állami ChemChina vegyipari konszern 43 milliárd dolláros ajánlatot tett a svájci Syngenta növényvédőszer gyártó vállalatra.
MTI-Eco, 2016. február 3. szerda, 09:25

A tranzakció a legnagyobb akvizíció lenne, amit kínai vállalat valaha végrehajtott. Az eddigi legnagyobb kínai felvásárlás a CNOOC Ltd. 2013 februárjában lezárt akvizíciója volt, amelyben 15,1 milliárd dollárért vásárolta meg a kanadai Nexen Inc. olaj- és gázipari vállalatot.

Az ajánlott vételár tőkeérték alapján 480 frankra értékeli a Syngenta részvényét. A papír kedden 392,30 frank árfolyamon zárt.

A bázeli székhelyű Syngenta AG szerdai közleménye szerint az igazgatótanács a ChemChina (China National Chemical Corp.) ajánlatának elfogadását javasolja a részvényeseknek. A ChemChina a tranzakció idei év végére tervezett lezárását követően megtartaná funkciójában a Syngenta jelenlegi vezetését. A Syngenta tavaly már elutasította az amerikai Monsanto 46,5 milliárd dolláros vételi ajánlatát.

A ChemChina a múlt hónapban vásárolta meg egymilliárd dollárért a német KraussMaffei gépipari vállalatot, valamint 12 százalékos részesedést szerzett a svájci Mercuria energiakereskedő vállalatban. Tavaly márciusban az olasz Pirelli abroncsgyárat vásárolta meg a ChemChina.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bulemia, 2016.02.03 12:30

A Syngenta igazgatósága szerint a 43.5 milliárdos ajánlat jobb és elfogadhatóbb, mint a 46 milliárdos.

Mivel tudják ezt megmagyarázni a részvényeseknek? Azzal, hgy a kínai partner kevésbé veszélyes és megtartja a jelenlegi board-ot?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html