Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

James Mwangi, a kenyai Equity Bank ügyvezető igazgatója nyerte el az Ernst & Young (E&Y) World Entrepreneur Of The Year 2012 díjat. A Monte Carlóban rendezett eseményen 59 ország versenyzői közül választották ki a nyertest, aki Közép- és Kelet-Afrika legnagyobb ügyfélbázisával rendelkező bankját alapította.

Az indoklás szerint  a 2012-es nyertes, James Mwangi meghatározó szerepet játszott abban, hogy a mikrofinanszírozási intézetként működő Equity Bank tőzsdén jegyzett kereskedelmi bankká nőhesse ki magát. Mára a bank által több mint hétmillió számlát vezet, ez a Kenyában nyitottak több mint felét teszi ki. A pénzintézet feltőkésítési stratégiájának eredményeként a Helios EB Közép- és Kelet-Afrika történetének legnagyobb tőkeinjekcióját (180 millió dollár) nyújtotta az Equity Bank számára. Az pénzintézet működése mára kiterjed Ugandára, Dél-Szudánra, Ruandára és Tanzániára is.

Mwangi ugyancsak elnöke az Equity Group Foundation nevű alapítványnak, amelynek célja a társaság társadalmi felelősségvállalási tevékenységeinek bővítése. Afrika változatos társadalmi-gazdasági helyzetét figyelembe véve az alapítvány hatféle tevékenységi területet határozott meg, így kezdeményezései kiterjednek az oktatásra, a mezőgazdaságra, a pénzügyi és a vállalkozó készségek fejlesztésére, az egészségügyre, valamint az innovációra és a fenntartható környezetre. Az alapítvány a MasterCard Foundation szervezettel közösen Afrika legnagyobb, a középfokú oktatását és a vezetőképzést elősegítő ösztöndíjprogramját hozta létre.

A boldog győztes

A nemzetközi elismerés kiosztásával egy időben a magyarországi jelentkezők már pályázhatnak idén Az év üzletember díjára, melynek nyertese Magyarországot képviselheti a 2013-as nemzetközi versenyen - mondta Havas István, az Ernst & Young magyarországi vezérigazgatója. A jelentkezési határidő július 13-a.