A Dominique Strauss-Kahn lemondását követően megüresedett vezérigazgatói székre a két jelölt közül a legtöbb elemző szerint szinte biztos befutó Christine Lagarde francia pénzügyminiszter, akit az európai államok mellett több feltörekvő ország is támogatásáról biztosított.

A fejlődő államok többsége ugyanakkor szívesebben látna olyan embert a szervezet élén, aki jobban képviseli az ő érdekeiket. Az ő jelöltjük, Augustin Cartens, a mexikói központi bank elnöke ugyanakkor a hét elején beismerte: nagyon kevés esélye van legyőzni Lagarde-ot.

A forrás szerint az egyik jelöltet kedden, míg a másikat csütörtökön hallgathatja meg a szervezet illetékes szerve. Elemzők szerint a keddi meghallhatáson inkább a mexikói jelölt szerepelhet, mivel Lagarde vasárnap és hétfőn a görög adósságválságról tárgyal Brüsszelben.

A Dow Jones-nak nyilatkozó egyes források szerint leghamarabb június 24-én tarthat az igazgatótanács nem hivatalos szavazást a kérdésben, hogy létrejött-e konszenzus Strauss-Kahn utódjának személyét illetően. Mások június 27-i bejelentést tartanak a legvalószínűbbnek.