Albrecht Reimold, a VW Slovakia igazgatótanácsának elnöke ebből az alkalomból pénteken Pozsonyban emlékeztetett arra, hogy a pozsonyi gyár fennállásának több, mint 20 éve alatt öt gépkocsimárka 12 modelljét gyártotta, 148 ország megrendelői számára. A csaknem 180 hektáron elterülő pozsonyi gyárban jelenleg Volkswagen Touareg, Audi Q7, Volkswagen up!, Skoda Citigo és Seat Mii modellek készülnek. Az első két modellt kizárólag itt gyártják.

A VW - amely jelenleg a legtöbb gépkocsit gyártó autógyár Szlovákiában - 1992 februárjában kezdte meg az autógyártást dévényújfalui üzemében. Az első évben 2100 gépkocsi hagyta el a gyártósorokat. Az azóta eltelt több, mint két évtized alatt folyamatosan nőtt a termelés, az idén a tervek szerint eléri a 400 ezer darabot.

A pozsonyi gyár jelenleg 8400 embert foglalkoztat. A Volkswagen Slovakia tavalyi forgalma 5,19 milliárd euró volt. Az itt gyártott gépkocsik 99,8 százaléka kivitelre készül, legnagyobb piacuk Németország, 2011-ben itt értesítették az itt készült autók 41,9 százalékát. A vállalat kivitele az ország exportjának 9,1 százalékát teszi ki - mondta el az MTI-nek Vladimír Machalík, a Volkswagen Slovakia szóvivője. A VW konszern 2011-ig 2,1 milliárd eurót fektetett be Szlovákiában. A vállalat 2016-ig újabb másfél milliárd eurót kitevő beruházások megvalósításával számol az országban.