Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A vállalat felügyelő bizottsága a múlt héten jóváhagyta a 2019-es üzleti tervet, amelyet az INA vezetése szerdán egyhangúlag elfogadott.

Az idén egymilliárd kuna (43,8 milliárd forint) veszteség keletkezett a finomítói és marketing üzletágban, ezért az olajvállalat meghirdette az INA Downstream 2023 New Course elnevezésű programot. A minden részletre kiterjedő program célja, hogy az üzletág jelenlegi modelljében olyan változtatásokat hajtson végre, amelyek mind a downstream (feldolgozás és kereskedelem), mind pedig az egész vállalat hosszú távú fenntarthatóságát szolgálják.

"A késleltetett kokszoló projektje beruházásának, a meglévő üzemek fejlesztésének, egy új zárt raktár és ahhoz tartozó kikötő megnyitásának, valamint a finomítót érintő, átfogó fejlesztéseknek köszönhetően, a rijekai finomító kiváló európai finomítóvá válhat" - olvasható a közleményben.

A projekthez tartozó beruházások összértéke több mint 4 milliárd kuna, amely a legnagyobb beruházásnak számít a vállalat történetében. A beruházás megkezdéséhez szükséges utolsó vezetőségi döntés 2019-ben várható, arra azonban, hogy a projekt 2023-ra megvalósuljon, még számos előfeltételnek kell teljesülnie a közlemény szerint.

A sziszeki üzem továbbra is az INA értékes része marad, amelyben a vállalat a jövőben is üzleti folyamatokat hajt végre.

Az INA a telephellyel kapcsolatban úgy döntött, hogy a fenntarthatóság érdekében szükséges változásokat hajt végre, és a kőolaj feldolgozás helyett újfajta ipari tevékenységbe kezd. Ennek részeként biokomponensek finomítása, kőolajtermékek átalakítása és feldolgozása folyik majd a területen. A  sziszeki finomító ennek értelmében logisztikai központként szolgál majd, illetve bitumen, megújuló energiaforrás és kenőanyag termelés is folyik majd ott.

A vállalat célja továbbá, hogy a lehetőségekhez mérten a legnagyobb számban megtartsa korábbi munkatársait. Azoknak az alkalmazottaknak, akiknek mégis megszűnik a munkahelye, az INA a korábbi juttatásoknak megfelelően új állás- vagy átképzési lehetőséget kínál, valamint a kollektív szerződés értelmében végkielégítésre is lehetőséget nyújt - húzták alá.

A programot 2019-ben tervezi elindítani a vállalat, miután a vezetőség az ehhez szükséges összes döntést meghozta. A programmal és az ehhez tartozó összes kitűzött cél megvalósításával az INA 2023 után évente mintegy 1 milliárd kuna adózás, kamatfizetés és értékcsökkenési leírás előtti eredménynövekedéssel (EBITDA) számol.

Az INA 49,08 százaléka a Molé, a magyar olajtársaság rendelkezik az irányítói jogokkal a társaságban. A cég 44,84 százaléka a horvát államé.