Indul a nagy lengyel kaland

A négy legnagyobb lengyel energetikai cég nemes egyszerűséggel úgy döntött, hogy saját elektromos autót fog gyártani. Addig már eljutottak, hogy közös vállalatot alapítanak erre a célra, a járműnek még nyoma sincs.
Barabás Júlia, 2016. szeptember 17. szombat, 10:06
Fotó: Reuters

A négy legnagyobb lengyel energetikai cég együtt nyújtott be kérelmet egy új vállalkozás alapítására, amely gépkocsikat fog gyártani - derült ki a lengyel verseny- és fogyasztóvédelmi hatóság (UOKiK) közleményéből. A kérelem szerint az új vállalkozás neve ElectroMobilityPoland lesz.

A társaságot a PGE, a Tauron, az Enea és az Energia hozza létre. Mindegyik állami ellenőrzés alatt áll, és az új társaságban mindegyiknek 25 százalékos része lesz. Az UOKiK-hoz azért kellett kérelemmel fordulniuk, mert a lengyel törvények szerint, ha egy társaság előző évi forgalma meghaladta az 50 millió eurót, és céget akar alapítani, be kell jelentenie ennek a hivatalnak.

Az első cél, hogy elkészítsék a villanyautó prototípusát, ezt követheti a járművek tömeges gyártására. A közös gyár természetesen az utóbbinak biztosít majd helyet.

A kezdeményezők úgy gondolják, hogy a társaság tevékenysége ösztönözni fogja az elektromos autók lengyelországi piacának fejlődését, valamint javítja a lengyel vállalkozók versenyképességét az uniós és a világpiacon. Ugyanakkor a vállalatalapítási kérelemben egy szó sem esik a fejlesztés és a gyártás költségeiről. Az ötletet támogatásáról biztosította az Energetikai Minisztérium.

HOZZÁSZÓLÁSOK