Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Némi arab hátszéllel békés egyesülésre készül Görögország második és harmadik legnagyobb bankja, az Eurobank EFG és az Alfa Bank - jelentette a Financial Times (FT). A két pénzintézet azt követően fuzionál, hogy a katari kormány befektetési alapja 500 millió euróval kitömi trezorjukat, az új pénzintézet 150 milliárd eurós eszközállománnyal rendelkezik majd és tíz országban lesz jelen Délkelet-Európában, amelynek egyik legnagyobb bankja lesz - sorolta az FT az ügyhöz közel álló forrásból származó információit. Az ügyletet decemberben zárják le, majd 1,25 milliárd euró értékében részvényeket bocsátanak ki. Összesen 3,5 milliárd euróval akarják megemelni a pénzintézet tőkéjét. Elemzők szerint ennek köszönhetően az új bank nem fog rászorulni Görögország 10 milliárd dolláros pénzügyi stabilitási alapjára, amelyet az ország pénzintézeteinek feltőkésítésére hoztak létre.

Ez az első jó hír idén a görög gazdaságról - értékelte a bejelentést egy brit hedgefund-menedzser. Külön öröm, hogy a fúzió teljes egészében a magánszektor kezdeményezésére valósul meg. A görög tőzsde pénzintézeti indexe a bejelentés nyomán 15,8 százalékkal ugrott meg. Elemzők szerint a többi görög bank gyorsan követni fogja az Eurobank és az Alpha példáját. Az ország legnagyobb pénzintézete, a National Bank of Greese - amely hírek szerint korábban tárgyalt az előbbi két társával - várhatóan rárepül a Piraeus Bankra, a piac negyedik legnagyobb szereplőjére. Az állami tulajdonban lévő Hellenic Postbank és Attica Bank szintén célkeresztben lehetnek.

A görög bankoknak 10-15 milliárd euró friss tőkére van szükségük ahhoz, hogy ellensúlyozzák az országuknak nyújtott második EU-IMF segélycsomag részeként rájuk nehezedő terheket. A pakk egyik feltételeként a görög államkötvények tulajdonosai vállalták követeléseik 20 százalék körüli értékvesztését - a görög bankok saját államuk legnagyobb hitelezői. Emellett további lyukak is keletkezhetnek gazdálkodásukon, miután befejeződik a BlackRock Solutions kockázatelemző cég vizsgálata, amely arra keres választ, milyen összegű behajthatatlan hitel terheli a görög jegybank mérlegét.