A kérdésről májusban már egyeztetett Berlinben Wopke Hoekstra holland pénzügyminiszter és Jörg Kukies német pénzügyminiszter-helyettes. Az idézett források szerint Berlin azt szeretné, ha az új bank székhelye Németországban lenne.

A német államnak 15,5 százalékos részesedése van a Commerzbankban és ezzel a bank legnagyobb részvényese - írta az MTI.

Az ING és az olasz UniCredit egyaránt érdeklődik a vétel iránt, mindketten tanácsadó cégeket is felfogadtak már.

A két érintett bank nem kommentálta a Bloomberg információit.

Április végén derült ki, hogy mégsem egyesül a német bankrendszer két meghatározó szereplője, a Deutsche Bank és a Commerzbank, a fúzió lehetőségéről folytatott tárgyalásokat csütörtökön eredmény nélkül lezárták. Akkori közös közleményük szerint alapos mérlegelés után megállapították, hogy az egyesülés nem lenne hasznos a részvényeseknek és az érdekeltek egyéb csoportjainak.

A Deutsche Bank a mérlegfőösszeg alapján a legnagyobb, a Commerzbank a negyedik számú német bank. Egyesülésükkel egy hozzávetőleg 2000 milliárd euró (640 ezer milliárd forint) mérlegfőösszeggel, 38 millió magán-, és vállalati ügyféllel és 133 ezer munkatárssal rendelkező bank jöhetett volna létre, amely a legnagyobbak közé tartozott volna - a mérlegfőösszeg alapján a francia BNP Paribas után a második számú lett volna - az európai piacon.

A két társaság esetleges fúziója évek óta a német pénzügyi rendszer legfőbb kérdései közé tartozik. Az egyesülés lehetőségéről már 2016-ban is tárgyaltak, akkor arra jutottak, hogy külön-külön kell folytatni a szerkezetátalakítást, és a munka lezárása után lehet visszatérni az ügyre. Ez az idén március közepén történt meg, az egyeztetés alig egy hónapig tartott.