Ingyenáram a szomszédoknak - itt az újabb bolgár energiabotrány

Korrupciógyanús áramexportra derített fényt a bolgár sajtó. Bulgária 2008 és 2013 között illegálisan exportált elektromos energiát a szomszédos államokba, 500 millió euróval károsítva meg a bolgár adófizetőket - állítja a helyi TV7 csatorna.
Túrós-Bense Levente, 2013. április 23. kedd, 20:14
Fotó: Napi.hu

A riport szerint a bulgáriai villamosművek a fent említett időszakban összesen 12,8 terrawattóra mennyiségű áramot exportáltak Macedóniába, Törökországba, Szerbiába, Görögországba és Romániába tulajdonképpen ingyen. A balkáni országok energiahivatali között létezik egy megállapodás, amely szerint rendkívüli esetekben a fölösleges áramot - tárolási lehetőségek hiányában - a szomszédos ország hálózatába irányítják, szükség esetén ezt a mennyiséget vissza kell adni. Ezzel a módszerrel tulajdonképpen kölcsönadják az áramot, anyagi ellentételezés nélkül. A gond Bulgária esetében az, hogy a kivitelnél 12-szer kevesebb elektromos áramot kapott vissza. Romániába kizárólag legális módon, az egyezményben foglaltak szerint érkezett Bulgária felől elektromos áram - jelentette ki kedden Octavian Lohan a romániai Transelectrica áramszállító vállalat vezérigazgató-helyettese.

 

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

obsi, 2013.04.23 20:32

Energia maffia az unióban.
Magyarország 3,8 ft-ért kap külföldről 1 Kwh áramot, teljes fogyasztásunk 20 %-a import. A magyar fogyasztó 45 ft-ot fizet 1 Kwh lakossági áramért.
...és sírnak 10 %-os csökkentés miatt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html