Az Intesa Sanpaolo február 17-én tett nyilvános vételi ajánlatot az UBI Banca részvényeire, amelyet a bank részvényeseinek 90,2 százaléka július 30-ig el is fogadott. Ahhoz, hogy a két bank egyesüljön, az UBI részvényeseinek minimum kétharmados támogatására volt szükség.

Az előzetes eredmények láttán Carlo Messina, az Intesa vezérigazgatója közölte: új európai vezető bankcsoport jöhet létre. Az Intesa Sanpaolo lesz az első olyan európai bank, amelyik elindítja azt az új konszolidációs folyamatot, amelyik megerősítheti az európai bankrendszert.

Az Intesa már így is az egyik vezető európai bankcsoportnak számít, de ezer szálon kötődik azokhoz a közösségekhez, amelyekben működik. A fenntartható működési modell fejlesztése a hitelintézet számára egyre sürgetőbb, miután a koronavírus-járvány felerősítette a gazdasági és szociális egyenlőtlenségeket. Az egyesülés az UBI Bancával erősítheti az olasz pénzügyi rendszert és vezető szerepre törhetnek ezáltal az európai bankvilágban is.

Az egyesített pénzügyi csoport több mint 100 ezer alkalmazottal rendelkezik, és 450 milliárd euró a hitelállománya. Az ügyfelekhez tartozó pénzügyi eszközök állománya meghaladja az 1,1 ezer milliárd eurót, a működési eredmény pedig több mint 21 milliárd euró.