Hackerek olyan népszerű appokon keresztül juttathatnak rosszindulatú szoftvert iOS mobil operációs rendszerekre, mint a Facebook, Twitter vagy a WhatsApp és férhetnek hozzá személyes információkhoz.

A programok feltelepítése akkor történik, amikor a felhasználó egy olyan linkre kattint, amit emailben, sms-ben vagy egy website-on lévő álreklámon keresztül kap - írja a CNBC a FireEye kiberbiztonsági cég legfrissebb jelentésére hivatkozva. Az ál- és rosszindulatú applikáció teljesen úgy néz ki a felhasználó telefonján, mint egy jogtiszta verzió, csak azzal a különbséggel, hogy ez érzékeny személyes információkat is képes lelopni a készülékről és továbbítani egy szerverre. Az főleg vállalati felhasználóknak lehet katasztrofális, ha belső kommunikációkhoz férnek ezáltal hozzá.

A FireEye szerint a hackerek a WhatApp, Twitter, Facebook, Facebook Messenger, WeChat, Google Chrome, Viber, Blackberry Messenger, Skype, Telegram és VK appokat használják a rosszindulatú program bejuttatására a rendszerbe. A FireEye arra is felhívja a figyelmet, hogy ezt a malware-t rá lehet tenni elvileg különböző mobil operációs rendszerekre, de a vállalat szakemberei még csak az iOS 8.1.3 és ennél korábbi verziójú mobil operációs rendszereken találtak ilyet.

Ugyanakkor az Apple egyik, névtelenséget kérő forrása azt mondta a CNBC-nek, hogy a vállalat már kijavította ezt a hibát.