Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az olajfeldolgozóban robbanások történtek, és két helyen is hatalmas tűz keletkezett, amit a hiradások szerint már eloltottak a létesítmények biztonsági személyzete. A hiradások áldozatokról nem szólnak.

Az állami média állítása szerint dróntámadás érte Abkaikot, ahol a világ legnagyobb olajfinomítója van, és Huraiszt, ami egy olajtermelő mező, ami a világ olajának 1 százalékát termeli. Az Aramco saját leírása szerint a Rijádtól 330 kilométerrel északkeletre található Abkaik "a világ legnagyobb nyersolaj-feldolgozó üzeme", becslések szerint naponta akár hétmillió hordó olajat is fel tud dolgozni - írta az AP hírügynökség.

A BBC szerint az iráni szövetséges húszik katonai szóvivője Jemenben szombaton délelőtt közölte, hogy embereik támadták meg 10 drónnal a szaúdi olajterminált. Yahya Sarea az huszi lázadók által tulajdonolt tévécsatornán, az al-Masirah TV-n azt is bejelentette, hogy a közeljövőben további támadások is várhatók.

A szaúdi illetékesen még nem kommentáltlák a BBC szerint, hogy kik állhatnak a támadás mögött.

A szaúdi állami tévé közölte, hogy a támadás ellenére "az ország olajexportja folyamatos". Az AP szerint a Brent típusú nyersolaj ára nem változott, valamivel 60 dollár fölött állt a hordónkénti jegyzés.

Az Aramco a feldolgozóüzemet már korábban is támadták lázadók, az AFP hírügynökség szerint öt hónapon belül ez már a harmadik. Az állami vállalat éppen most készül bevezetni részvényeit a tőzsdére.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán támogatását élvező húszi lázadók, valamint a Szaúd-Arábia és egyéb arab országok által 2015 óta támogatott, nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz - a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz - hű erők között.