Irán visszatérésre készül

Irán 11 ügyletet tervez kötni összesen 130 milliárd dollár értékben néhány külföldi olajcéggel - közölte az iráni energiaügyi miniszterhelyettes, akit a Mehr iráni hírügynökség idézett.
MTI-Eco, 2016. november 13. vasárnap, 15:27
Fotó: Reuters

Az illetékes azt mondta, hogy 11 ügyletről folynak az egyeztetések olyan cégekkel, mint a Total, a BP és a Royal Dutch Shell, valamint - név említése nélkül - több orosz és kínai vállalattal.

Az iráni nemzeti olajvállalat, a National Iranian Oil Company (NIOC) október közepén hirdetett pályázatot nemzetközi energetikai óriásoknak. A kutatási és termelési (upstream) olaj- és gázprojektekre november 19-ig lehet pályázni, a nyerteseket pedig december 7-én hirdetik ki. Iráni illetékesek korábban azt mondták, hogy az új projektekhez új típusú szerződést kínálnak, amely rugalmasabb feltételeket kínál a külföldi befektetőknek.

Az iráni atomprogramról kötött nemzetközi megállapodás eredményeként januárban feloldották az Iránt sújtó nyugati büntetőintézkedések jelentős részét. A napi több mint 3,5 millió hordó kőolajat kitermelő OPEC-tagállam azt reméli, hogy külföldi beruházásokat és technológiákat tud vonzani a nyugati szankciók miatti több éves elszigeteltség után. Irán célja az, hogy újra napi 4,0-4,2 millió hordóra növelje kitermelését, és visszaállítsa 13 százalékos részesedését a globális olajexportban.

HOZZÁSZÓLÁSOK