BUX
39602

Iránt kihagyják a Nabuccóból

A Nabucco földgázvezeték konzorcium részvényesei két beszállító szárnyvezeték megépítéséről állapodtak meg Törökország grúziai és iraki határán keresztül, de elvetették az iráni beszállító szárnyvezeték megépítésének tervét.

MTI-Eco, 2010. augusztus 23. hétfő, 14:31

Az EU támogatását élvező 7,9 milliárd dolláros gázvezeték projekt évi 31 milliárd köbméter földgázt szállít majd 2014-től a Kaszpi-tenger térségéből Törökországon, Bulgárián, Románián és Magyarországon keresztül Európába, pontosabban az ausztriai hálózati elosztó központba.

Egyes szakértők szerint a Nabucco nem lesz képes kihasználni szállítási kapacitását az iráni források bevonása nélkül, mivel Irán rendelkezik a világ második legnagyobb földgáz készletével.

A Nabucco konzorcium álláspontja szerint azonban a türkmenisztáni, iraki és azeri források elegendőek lesznek a szállítási kapacitás fedezéséhez. A konzorcium még nem kötötte meg a beszállítói szerződéseket.

A konzorciumban részvényes OMV ebben a hónapban tett korábbi közleménye szerint legkésőbb a jövő év első negyedében kerülhet sor a beruházási szerződés megkötésére, miután az idei negyedik negyedévig megtörténik a kereslet felmérése.

A gázvezeték megépítésének célja Európa gázellátási függőségének csökkentése az orosz beszerzési forrásoktól.