Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Ilie Carabulea üzletember által ellenőrzött - a nagyszebeni Atlassib többségi tulajdonában lévő - Carpatica tavaly 200 millió lejes (1,4 milliárd forint) veszteséget könyvelt el. Az ötszáz alkalmazottat foglalkoztató cégnek alig 5,1 millió eurónyi tőkéje maradt, miközben évi 130 millió euró értékben kötött biztosításokat. Az ASF 100 millió eurós feltőkésítést követelt a részvényesektől, mivel azonban erre nem került sor, bevonta a működési engedélyt.

A biztosító elleni csődeljárást a bíróságnak kell jóváhagynia. A Carpatica ügyfeleit az állami garanciaalapból kárpótolják a román törvények által megszabott legfeljebb 100 ezer eurós mértékben. Becslések szerint a garanciaalapnak 650 millió lejbe kerül majd a Carpatica csődje.

A Profit.ro román gazdasági portál szerint a Carpatica csődje sokkal kisebb hullámokat vet, mint az Astráé: a Carpatica portfóliójának 90 százalékát a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) teszik ki, és a cégnél jelenleg mintegy 26 ezer kárigény vár rendezésre átlagosan 1500 eurós értében. Az Astrának viszont több mint 57 ezer károsultja volt, és a kgfb mellett a légi és tengeri biztosítások piacán is tevékenykedett.

Romániában az Astra csődje miatt az utóbbi évben már így is több mint ötven százalékkal drágultak a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások, a Carpatica-csőd további áremeléseket vetít előre. A kgfb drágulása miatt a romániai fuvarozók több alkalommal forgalomlassítással, útlezárásokkal tiltakoztak.