A franciaországi Andros kupára készülő Renault csapat a hét végén mutatta be a típus Lodgy Ice rali változatát (képünkön) az utcai modellt a jövő évi genfi autószalonra ígéri a gyártó. A új egyterű az európai piacokon olyan márkákkal készül harcba szállni mint a Chevrolet Orlando, a Ford C-Max vagy a Volkswagen Golf Plus. A csata azonban máris eldőlni látszik, az autó alapára ugyanis várhatóan 3-4 ezer euróval lesz alacsonyabb a konkurenciánál. A Lodgy felszereltségéről egyelőre nem sokat tudni, az erőforrás- meg nem erősített hírek szerint - várhatóan Dustertől kölcsönzi az új modell, ami azt jelenti, hogy választani lehet majd a 1,5 literes 90 és 11 lőerős dCi vagy a 1,6 literes 11 lóerős benzines változat közül.

A Lodgy név mögött az angol lodging (ház lakás) kifejezés rejtőzik, ami az autó tágas családias belső terére kíván utalni - fogalmazott Eric Pasquier márkaigazgató, aki szerint a Lodgy utcai változata hosszabb és magasabb lesz a rali változatnál. A Loganhoz hasonlóan a Lodgynak öt és hétszemélyes valamint egy kishaszon változata is lesz.

Érdekes módon Dacia új egyterűje nem Romániában, hanem a Renault marokkói gyárában készül majd, a franciák szerint ugyanis az afrikai országban olcsóbb a munkaerő és alacsonyabbak a szállítással kapcsolatos költségek is. A Romániában gyártott Daciák közül csak minden tizediket sikerül a helyi piacon értékesíteni, a többit többnyire Nyugat-Európába elsősorban Franciaországba és Németországba exportálja a Renault. Ezekben az országokban az egyterűek piaca dinamikusan fejlődik, Romániában ezzel szemben alig kétezer családi autót vásárolnak évente. Semmi sem indokolja, tehát, hogy a Lodgy Romániában készüljön - fogalmazott Jacques Chauvet a Dacia igazgatótanácsának elnöke, a Renault Euromed régiójáért felelős vezetője.

Az év első kilenc hónapjában a Dacia világviszonylatban 236 ezer személygépkocsit értékesített 2,3 százalékkal kevesebbet az előző év azonos időszakához képest. A Dacia hazai piacon szenvedte el a legnagyobb vereséget, Romániában ugyanis kilenc hónap alatt alig 20,5 ezer autót sikerült értékesíteni ami 20 százalékos visszaesést takar.