Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A válaszadók több mint fele szerint elindult a gazdasági növekedés, míg fél évvel ezelőtt még mindössze 22 százalékuk vélekedett így. A vállalati döntéshozók 36 százaléka szerint stagnálás, 13 százalék szerint pedig továbbra is visszaesés tapasztalható a világgazdaságban - derül ki a felmérésből, amelyben 1600 döntéshozót kérdeztek meg a világ 50 országából.

A megkérdezettek 72 százaléka szerint bővülés várható a tranzakciók piacán a következő 12 hónapban, ugyanakkor mindössze a válaszadó cégek harmada tervez akvizíciót ugyanebben az időszakban, a vállalatok mintegy fele pedig az organikus fejlődésre helyezi majd a hangsúlyt - mutat rá a tanulmány.

"Bizalmi paradoxonnak lehetünk tanúi a tranzakciós piacon: habár a válaszadók elsöprő többsége bővülésre számít, ez mégsem látszik realizálódni a tőkebefektetésekben és a vállalati fúziók és felvásárlások piacán. Ebből is látszik, hogy a javuló tendenciák ellenére továbbra is óvatosak a döntéshozók. Ez a helyzet kedvezhet azoknak, akik gyorsan, mindenkit megelőzve hoznak döntéseket" - mondta Dezse Margaret, az Ernst & Young Tranzakciós Tanácsadási Szolgáltatások Üzletágának vezető partnere. Véleménye szerint az óvatosságot az is jelzi, hogy a tranzakciók túlnyomó többsége az 500 millió dollár alatt marad majd.Akvizíciók tekintetében a legkedveltebb iparágak közé tartozik a technológiai, az autóipari, a biotechnológia, a fogyasztói termékek, valamint az olaj- és gázipari szektor.

Kínába mennének a legtöbben

A vállalati döntéshozók Kínát jelölték meg a legvonzóbb befektetési célpontnak. A listán a második India, harmadik Brazília, negyedik az Egyesült Államok, az ötödik Kanada. Habár a feltörekvő piacok továbbra is kulcsfontosságúak a cégek számára, a vezetők 60 százaléka úgy nyilatkozott, hogy át kell gondolniuk stratégiájukat ezen országokban a lassuló gazdasági növekedés miatt.