Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A következő években éves szinten ez 400 millió kunás pluszkiadást jelent majd a horvát olajipari vállalat számára. Emlékeztetnek, hogy ez sorban a harmadik olyan kormányrendelet, amely több százmillióval emeli az INA kiadásait.

Az INA leányvállalatából kiszervezik a gázellátást, és ezt a feladatot a következő három évben a Horvát Villamos Művek (HEP) fogja végezni, ami 250 és 350 millió kuna veszteséget okoz majd a INA-nak éves szinten, de a kőolajfinomítókra kivetett visszamenőleges adók is veszélyeztetik az INA további befektetési lehetőségeit - hívja fel a figyelmet a közlemény. Az INA tisztában van azzal, hogy a mostani járadékemelés összhangban van a legtöbb európai ország díjszabásával, de minden befektető a fejlesztési terveit kiszámítható szabályozási keretek között tervezi meg - zárul az MTI-hez eljuttatott közlemény.

Molnár József a Mol Nyrt. olajipari vállalat vezérigazgatója korábban kijelentette, hogy a társaság kénytelen lesz máshol lehetőséget keresni, ha Horvátországban nem tud nyereségesen befektetni. Az INA olajipari vállalat részvényeinek 49,1 százaléka a Mol tulajdonában van, a részvények 44,84 százalékát birtokolja a horvát állam. A Mol rendelkezik az irányítói jogokkal is. A két fő tulajdonos között vita van az INA jövőjéről. Az egyik legfontosabb kérdés az olajcég irányítása, de a zágrábi kormány egyebek mellett azzal vádolja a Molt, hogy nem fektetett be megfelelő mértékben az INA-ba. A magyar olajcég szerint ezzel szemben a horvát kormányt terheli felelősség, például amiért ígéretétől eltérően nem választotta le az INA-ról a vállalat veszteséges gázüzletágát.