A háború utáni Budapesten motorkerékpárok javításával szerezte első vállalkozói tapasztalatait a magyarországi sváb származású Frank Hasenfratz, aki cége, a Linamar brutális tőzsdei menetelésének köszönhetően a hetekben vált dollármilliárdossá. Magyar leleményességgel a szükségesnél lazább határidőkkel vállalta a motorok javítását, így miután elkészült, kikölcsönözhette azokat addig, amíg a tulajdonos értük nem jött.

Családját 1948-ban kitelepítették, mindenüket elvesztették. Hasenfratz műszaki tanulmányokat végzett és a néhai Csonka János Gépgyárban helyezkedett el tanoncnak. Az 1956-os forradalom idején katonaidejét töltötte, s miután átállt a felkelőkhöz, jobbnak látta, ha nem várja meg a szovjet csapatok bevonulását. Olaszországba menekült, ahonnan Kanadába került.

Kohó a sütőben

Miután feleségül vett egy hozzá hasonló magyarországi emigránst, közös házuk pincéjében indította el gépipari eszközöket gyártó vállalkozását. A költségek alacsonyan tartása érdekében a konyhai tűzhelyet használta olvasztókemencének - az ezerdolláros befektetéssel létrehozott cég az első évben 20 ezer dollár nyereséget termelt.

A nagy fordulatot az hozta el, amikor a Ford kanadai üzemének beszállítójává váltak. Azóta is az amerikai autógyár s legjelentősebb üzletfelük - a cég fő profilja az autóalkatrészek előállítása. Frank Hasenfratz eredeti üzlettársa kilépése után két lánya, Linda és Nancy, illetve felesége, Margaret nevéből alkotta meg a vállalat azóta is használt elnevezését, a Linamart.

Túl a hullámvölgyön

A céget 1986-ban vitték a tőzsdére, Linda 2002-ben vette át a vezérigazgatói teendőket apjától, aki szerint lánya agilis irányítása alatt, merész ázsiai terjeszkedésüknek köszönhetően sokkal gyorsabban nőtt a vállalat, mintha ő marad a társaság élén. A 2008-as pénzügyi összeomlás miatt, amely padlóra vitte az amerikai autóipart is, 2009-ben 26 százalékkal zuhant a Linamar árbevétele és el kellett küldeniük 12 ezer alkalmazottjuk közel felét.

Linda és a Frank Hasenfratz elkezdte vásárolni a cég részvényeit, hogy visszaszerezze a befektetők bizalmát. A 2007. októberi 26 dollárról így is két dollárra esett az árfolyam 2009 márciusára, igaz, az év végére visszajöttek 15 dollárra. Az elmúlt napokban már a 60 dollár feletti szinteket tesztelte a jegyzés.

Brutális növekedés

A vezérigazgató 2013 februárjában a Bloombergnek adott interjújában megesküdött rá, hogy 2020-ra megtriplázzák az árbevételt, elérik a 10 milliárd dollárt egymilliárdos profit mellett. A forgalom tavaly 15 százalékkal 3,8 milliárd kanadai dollárra (3,48 milliárd USA-dollár) ment fel, a nyereség több mint másfélszeresére ugrott. Linda Hasenfratz szerint Kanada és a USA átvehetné a német tanoncrendszert, amely gondoskodik a vállalatok megfelelő szakember-utánpótlásáról. A Linamar gyors növekedésének kulcsa ugyanis a kellően képzett alkalmazottak megtalálása.

Frank Hasenfratz 23,6 százalékos részesedéssel részesedik a vállalatban, ami jelenleg 840 millió dollárt ér. (A Linamar papírjainak árfolyama idén eddig 36 százalékkal nőtt.) Opciós részesedése 19 millióval járul hozzá vagyonához. Az osztalékot és más vagyontárgyakat is figyelembe véve nettó vagyona így átlépte az egymilliárd dolláros határt - derül ki a Bloomberg Billionaires Indexből. Mint mondja, nem igazán érdekli személyes jómódja, 79 éves kora ellenére ma is bejár munkahelyére, bár a vezetői értekezleteken nem vesz részt, hogy ne zavarja lánya irányítását.