Itt a zuhanás - a nyugdíjasok tántorították el a szupermarketlánc kérőit

Jöttek, láttak és most szép csendben visszamennének azok a katari befektetők, akik korábban a Sainsbury-hálózatra pályáztak.
NAPI Online, 2007. november 5. hétfő, 12:45
Fotó:

A Delta Two visszavonta a Sainsbury szupermarket-hálózatra tett 10,6 milliárd fontos ajánlatát azt követően, hogy a vállalat nyugdíjalapja ellehetetlenítette a négy hónapja tartó tárgyalássorozatot. A Quatar Investment Authority ma reggeli bejelentése szerint a tárgyalások folytatása a hitellehetőségek romlása miatt a Delta Two befektetési alap részvényeseinek érdeke ellen való lenne - olvasható a The Timesban. A Sainsbury részvényei közel 19 százalékot, több mint 100 pennyt zuhantak a bejelentést követően.

Az Egyesült Királyság legnagyobb áruházláncának ára a felvásárlási tárgyalások során folyamatosan emelkedett, mígnem a nyugdíjalapot kezelő testület követelései alapján a Deltának további 500 millió fontot kellett volna az eredeti - részvényenként 600 pennys - áron felül előteremtenie, hogy életben tartsa a tárgyalásokat, ám végül felrúgta az asztalt.

A katariak, akik karácsonyig szerették volna lebonyolítani az üzletet a tárgyalások késői fázisában szereztek csak tudomást arról, hogy a vállalat nyugdíjalapját kezelő tanács követelései alapján az eredeti ajánlaton felüli 500 millió fontra lenne szükségük ahhoz, hogy minden kívánságnak eleget tehessenek. A nyugdíjalap-kezelők követeléseinek kielégítésén túl ugyanis fenn kellett volna tartaniuk a megfelelő munkaerő-létszámot, és a Tescóval és az Asdával való év végi árversenyre is fel kellett volna készíteniük a vállalatot a felvásárlást követően.

A Delta befektetési alap a brit törvények szerint legkorábban fél év múlva újíthatja meg az ajánlatát a Sainsburyre, amiben még reménykednek az áruházlánc-tulajdonosai arra gondolva, hogy a katariak már így is 400 millió fontot buktak azon a 25 százalékos részvénycsomagon, amelyre a tárgyalások kezdete előtt tettek szert.

HOZZÁSZÓLÁSOK