Itt az első fecske - az eladók fizetnek az olajért

Az egyik olajfeldolgozó, a Flint Hills Resources 0,5 dollár ellenében hajlandó átvenni az olajfajta hordóját, mert azt magas kéntartalma miatt sokkal többe kerül feldolgozni, mint beszerezni a "tisztább" nyersolajat - áll a Bloomberg jelentésében.
MTI, 2016. január 18. hétfő, 15:26

A North Dakota Sour vásárlása ellen szól a magas feldolgozási költségek mellett az is, hogy az olajfajta a lelőhelyektől csak olajszállító kamionokban és vasúton szállítható, mert még 2011-ben a Enbridge vezetéküzemeltető leállította a magas kéntartalmú kőolaj továbbítását olajvezetékein.

A múlt év elején a North Dakota Sour hordónkénti ára 13,5 dollár, 2014 elején még 47,6 dollár volt. A North Dakota Sour mindig jóval olcsóbb, mint más olajfajták, mert túl drága a feldolgozása a magas kéntartalom miatt. Így például a nyugati féltekén irányadó WTI amerikai könnyűolajfajta hordónkénti ára 2015 elején 50 dollár, 2014 elején 94 dollár volt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

nemhiszem, 2016.01.19 09:08

@rw2: nem lesz ilyen ;) amikor már ilyen elképesztő "jóslatok" jelennek meg egy termék áráról akkor jön a fordulat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw2, 2016.01.18 22:42

Gyakorlatilag veszélyes hulladék semlegesítést végeznek, így azért ez messze nem az első fecske. Majd ha WTI átvételért fizetnek, akkor az már döfi.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html