Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Meg nem határozott nagyságú veszteséget kénytelen elkönyvelni a 47 ronin című filmjén a Universal Pictures filmstúdió. A történetben 47 árván maradt szamuráj elhatározza, hogy bosszút áll hűbérura gyilkosán. Ehhez szükségük van a Keanu Reeves megformálta félvér volt rabszolga segítségére, ő vezeti át a csapatot a nagy kerek erdőn, amelyben misztikus szörnyetegekkel, alakváltó boszorkányokkal és más borzalmakkal kell megküzdeniük. A sztori az egyik klasszikus japán hőstörténet sokadik feldolgozása.

A részben Magyarországon forgatott filmet - több mint 4,2 milliárdot költött el itt a szamurájfilm stábja - eredetileg 2012 novemberében akarták bemutatni, ám a 3D-s kunsztok jobb kidolgozása érdekében előbb 2013 februárjára tolták ki a premiert, majd végül az USA-ban az év utolsó hetére csúszott a vetítés kezdete. (Magyarországon is karácsonyi csütörtöktől látható a film.) A Universal közlése szerint bizonyos külföldi piacokon, köztük Japánban és Szingapúrban eddig 6,2 millió dollár bruttó jegybevételt hozott a 47 ronin. (A mozik bevételén általában fele-fele arányban osztoznak az alkotók és a forgalmazók.)

175 millába volt

A film 175 millió dollárjába került a stúdiónak - tudta meg a Reuters az ügyhöz közel álló forrásból. Várakozások szerint az ötnapos ünnepi hétvégén, december 29-éig 17-20 millió dollárt hozhat a jegypénztárakban. Ez nagyon halvány teljesítmény egy nagy költségvetésből készült film esetén. A Universal szóvivőjének ködös megfogalmazása szerint minden bemutatójuk előtt számolnak azzal a lehetőséggel, hogy módosítaniuk kell korábbi pénzügyi várakozásaikon.

A 47 ronin esetén megtették ezt a kiigazítást, és ennek alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a cég 2013-as negyedik negyedéves eredményét nem fogja számottevően rontani. Nem a Universal azonban az egyetlen hollywoodi stúdió, amely nagy buktákat kénytelen lenyelni. Összességében jó évet vár ugyan a filmipar, de azért vannak méretes melléfogások.

Nem kicsit, nagyon

A Walt Disney kénytelen volt leírni a Johny Deppet csatasorba küldő A magányos lovas című film 215 millió dolláros költségét, mivel több mint 160 milliós veszteséget szenvedett el a westernen. A Dreamworks Animation 87 milliót írt le Az öt legenda című alkotására fordított kiadásaiból. A Warner Brothersnek és a forgalmazóknak mindössze 197,7 millió dollárt hozott Az óriásölő a mozipénztárakban, miközben a filmet 195 millióból forgatták. A Sony részben azzal indokolta filmstúdiójának 181 millió dolláros július-szeptemberi veszteségét, hogy 150 millióba került thrillere, Az elnök végveszélyben a vártnál gyengébben muzsikált.

A Universal a 47 ronin gyenge teljesítménye ellenére arra számít, hogy több mint kétmilliárd dollár nemzetközi jegybevétellel zárhatja 2013-mat. Ez lehet az első olyan év a cég 101 éves történetében, amikor átlépik ezt a határt. Az USA-ban 1,4 milliárdos forgalmat könyvelhetnek el, amivel harmadikok lehetnek a Warner Brothers és a Walt Disney mögött - derül ki az amerikai Box Office Mojo moziszakportál adataiból.