Itt az év utolsó nagy bukása - még megnézheti

Méretes veszteséget hoz a Keanu Reeves nevével fémjelzett - Magyarországon karácsony másnapjától látható - 47 ronin a gyártó Universal filmstúdiónak. Nem ez az egyetlen nagy bukta, az amerikai filmipar ennek ellenére jó évet zárhat.
Napi.hu, 2013. december 25. szerda, 13:51
Fotó: Napi.hu

Meg nem határozott nagyságú veszteséget kénytelen elkönyvelni a 47 ronin című filmjén a Universal Pictures filmstúdió. A történetben 47 árván maradt szamuráj elhatározza, hogy bosszút áll hűbérura gyilkosán. Ehhez szükségük van a Keanu Reeves megformálta félvér volt rabszolga segítségére, ő vezeti át a csapatot a nagy kerek erdőn, amelyben misztikus szörnyetegekkel, alakváltó boszorkányokkal és más borzalmakkal kell megküzdeniük. A sztori az egyik klasszikus japán hőstörténet sokadik feldolgozása.

A részben Magyarországon forgatott filmet - több mint 4,2 milliárdot költött el itt a szamurájfilm stábja - eredetileg 2012 novemberében akarták bemutatni, ám a 3D-s kunsztok jobb kidolgozása érdekében előbb 2013 februárjára tolták ki a premiert, majd végül az USA-ban az év utolsó hetére csúszott a vetítés kezdete. (Magyarországon is karácsonyi csütörtöktől látható a film.) A Universal közlése szerint bizonyos külföldi piacokon, köztük Japánban és Szingapúrban eddig 6,2 millió dollár bruttó jegybevételt hozott a 47 ronin. (A mozik bevételén általában fele-fele arányban osztoznak az alkotók és a forgalmazók.)

175 millába volt

A film 175 millió dollárjába került a stúdiónak - tudta meg a Reuters az ügyhöz közel álló forrásból. Várakozások szerint az ötnapos ünnepi hétvégén, december 29-éig 17-20 millió dollárt hozhat a jegypénztárakban. Ez nagyon halvány teljesítmény egy nagy költségvetésből készült film esetén. A Universal szóvivőjének ködös megfogalmazása szerint minden bemutatójuk előtt számolnak azzal a lehetőséggel, hogy módosítaniuk kell korábbi pénzügyi várakozásaikon.

A 47 ronin esetén megtették ezt a kiigazítást, és ennek alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a cég 2013-as negyedik negyedéves eredményét nem fogja számottevően rontani. Nem a Universal azonban az egyetlen hollywoodi stúdió, amely nagy buktákat kénytelen lenyelni. Összességében jó évet vár ugyan a filmipar, de azért vannak méretes melléfogások.

Nem kicsit, nagyon

A Walt Disney kénytelen volt leírni a Johny Deppet csatasorba küldő A magányos lovas című film 215 millió dolláros költségét, mivel több mint 160 milliós veszteséget szenvedett el a westernen. A Dreamworks Animation 87 milliót írt le Az öt legenda című alkotására fordított kiadásaiból. A Warner Brothersnek és a forgalmazóknak mindössze 197,7 millió dollárt hozott Az óriásölő a mozipénztárakban, miközben a filmet 195 millióból forgatták. A Sony részben azzal indokolta filmstúdiójának 181 millió dolláros július-szeptemberi veszteségét, hogy 150 millióba került thrillere, Az elnök végveszélyben a vártnál gyengébben muzsikált.

A Universal a 47 ronin gyenge teljesítménye ellenére arra számít, hogy több mint kétmilliárd dollár nemzetközi jegybevétellel zárhatja 2013-mat. Ez lehet az első olyan év a cég 101 éves történetében, amikor átlépik ezt a határt. Az USA-ban 1,4 milliárdos forgalmat könyvelhetnek el, amivel harmadikok lehetnek a Warner Brothers és a Walt Disney mögött - derül ki az amerikai Box Office Mojo moziszakportál adataiból.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2013.12.25 16:08

valjuk be őszintén 30 éves kor fölött gyakorlatilag az összes amerikai film egy kaptafára készülő borzalmas gagyinak minősíthető, aki látott már 5 amerikai filmet az alapból összerakja mi lesz a katodikban, azért meg kár pénzt adni... semmi izgalom csak lövöldözés,robbantás, autós üldözés meg szamurájok mészárolják egymást immáron 30 éve... vagy gejl szerelmes történet minimalista szexel stb.... az is mind ugyanaz..

Hollywood lassan le fog csődölni... a szorakoztató ipar a merő unalom terjesztéséből nem fog megélni...éppen ideje, hogy egy jő kis válság cafatokra tépje Hollywoodot és végre a gonosz győzzön :-DDDDDD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html