BUX
38643

Itt az orosz válaszlépés - ellenállnak a nyomásnak

Felpörgött az olajkitermelés Oroszországban az elmúlt hónapban annak ellenére, hogy a távoli szibériai lelőhelyeken egyre zordabb körülmények között próbálnak hozzáférni a fekete aranyhoz. A szakértők számítottak erre a fejleményre.

Napi.hu, 2015. április 3. péntek, 06:41

Az orosz energiaipar egyelőre képes választ adni az alacsony olajárra - derült ki az energiaügyi minisztérium friss statisztikai adatokból, amelyeket a Reuters foglalt össze. A tavasz első hónapjában a Szovjetunió összeomlását követő időszakra vonatkozóan újabb rekordot döntött az olajkitermelés. Oroszország csak exportjának növelésével tudja kárpótolni magát valamennyire az alacsony olajárakért, ám ezzel hozzájárul a túlkínálat fenntartásához, ami viszont az alacsony ár legfőbb oka.

A világ legnagyobb olajtermelői késhegyig menő harcot folytatnak piaci részesedésük védelmében, ezért sem az OPEC olajkartell, sem a rajta kívül álló termelők - ezek közül a legnagyobb Oroszország - nem hajlandók hátrálni. Moszkvai illetékesek ugyanakkor elismerik, hogy egyre nehezebb a kitermelés hozzáigazítási az exportcélokhoz, mivel a lelőhelyek egyre messzebb vannak Szibéria zord vidékein. A szakértők tavaly, az olajár összeomlásakor jelezték, hogy az oroszok növelni fogják exportjukat. Ugyanezt tették a nyolcvanas években, amikor szintén mélyponton volt az olajár.

Tolják, ami a csövön kifér

A két állami tulajdonú energiaóriás, a Gazprom - amely a gázüzlet ellett olajkitermeléssel is foglalkozik -, illetve a Rosznyefty naponta 10,71 millió hordó olajat hozott a felszínre márciusban, ami havi rekord a Szovjetunió összeomlása óta eltelt évek összehasonlításában. Az előző csúcsot nem is olyan régen, 2014 decemberében érték el 10,67 millió hordó napi kitermeléssel. Az adat a nyersolajat és az úgynevezett gázkondenzátumot is tartalmazza (az utóbbit szokták könnyűolajként is emlegetni).

Az állami vezetéküzemeltető monopólium, a Transznyefty csövein, amelyeken át a szomszédos országok olajának egy részét is továbbítják, naponta 4,37 millió hordó olaj jutott el az exportpiacokra. Ez két százalékkal több a februárinál. Az orosz gázkivitel napi 3,91 millió hordó volt ezen a csatornán keresztül, ami szintén kétszázalékos növekedés. Az orosz energiaminisztérium az export további bővülésére számít, mivel az oroszországi finomítók egy részét korszerűsítés céljából leállítják.

Több gázból kevesebb pénz

Úgy tűnik, a Gazprom az olaj és a gázkondenzátum kitermelésére koncentrált márciusban, ugyanis míg ez az ágazata 14 százalékkal növelte teljesítményét februárhoz képest, a gázbányászat több mint tíz százalékkal zsugorodott. Ez összefügghet a tél végét követő keresletcsökkenéssel. A vállalat 36,11 milliárd köbméter gáz hozott a felszínre a tavasz első hónapjában. Elemzők szerint a Gazprom idén bővíteni fogja európai gázexportját, ám bevételei az alacsony árak miatt ennek ellenére csökkenhetnek.