Itt az új brüsszeli kezdeményezés

Az Európai Unió igazságügyi biztosa, Viviane Reding szorgalmazza, hogy hivatalos kvóta szabályozza az európai vállalatok vezető tisztségeit betöltő nők számarányát.
NAPI, 2012. március 7. szerda, 16:51
Fotó: Napi.hu

Reding két évvel ezelőtt kiadott felhívása, amelyben a nők számarányának önkéntes emelését kérte az európai cégektől, csekély visszhangra talált, mindössze 24 cég vállalt írásos kötelezettséget.

A német szövetségi kormány munkaügyi minisztere, Ursula von der Leyen már tavaly szorgalmazta, hogy a felső szintű vezetői állásokat - önkéntes alapon - több nővel töltsék be a cégek. A miniszter kezdeményezése azonban elbukott, sem a nagy konszernek, sem a kancellár nem állt ki mellette. Most Viviane Reding kardoskodik a női kvótáért, de számos ellenzőre talált, volt képviselő, aki egyenesen kontraproduktívnak nevezte a kezdeményezést. Vezető európai vállalatok körében az igazgatótanácsi tagoknak csupán egyhetede nő - derül ki egy felmérésből.

Viviane Reding a ZDF televízió műsorában nyilatkozva kifejtette: az európai államok kétharmadában semmi sem történik ezen a téren, egyharmadban pedig csak óvatos mozgás mutatkozik. "Ez így nem mehet tovább, ellenkező esetben évtizedekre lesz szükség ahhoz, hogy egyensúly alakuljon ki női és férfi cégvezetők között" - jelentette ki. Reding emlékeztetett arra, hogy a német nők körében sokan sürgetik a vezetői tisztségek nemek szerinti kvóták alapján történő betöltését. "Önöknél több száz újságírónő tiltakozott az ellen, hogy jóllehet ők is újságírói munkát végeznek, a főszerkesztői posztokon kizárólag férfiak találhatók."

A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) Bundestagon belüli képviselőcsoportjának vezetője élesen bírálta a brüsszeli kezdeményezést. Gerda Hasselfeldt szerint Reding ötlete csöppet sem segíti a nők helyzetét. "A törvényben rögzített női kvóta (a vezető vállalati posztokon) nem javítaná család és munka összeegyeztethetőségét" - állította a bajor politikusnő a német hírügynökségnek adott szerdai nyilatkozatában.

Itthon alig van valódi befolyásos nő
Érdekes összehasonlítást kínál a magyar La Femme magazin ősszel publikált kiadványa, amely az 50 legbefolyásosabb magyar nőt kutatta fel, áll a Magyar Narancs cikkében. A listán egyetlen politikus sincs, az egyetlen közéleti szereplő, aki a Forbes kritériumainak is megfelelne, mert döntései a gazdaságpolitikát és az állampolgárok pénzügyeit is befolyásolják, talán Király Júlia, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke lehetne. A La Femme akarva-akaratlanul inkább sikeres, semmint befolyásos nőket talált meg: művészeket, sportolókat, akadémikusokat, divattervezőket. A magyar listán nincs nonprofit vezető, és alig akad rajta cégtulajdonos vagy első számú vállalati vezető. A médiában a nők képernyős személyiségek, és nem tartalmi kérdéseket befolyásoló főszerkesztők. A három hatalmi góc, a politika, a sajtó és gazdaság világában Magyarországon a nők súlyosan, még kelet-európai összehasonlításban is kirívóan alulreprezentáltak - írja Szelényi Zsuzsanna a Magyar Narancs cikkében.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Blama, 2012.03.07 17:25

Nálunk miniszterasszony is van.

Mint annak idején Keserű Jánosné.

Mindig kell, hogy egy legyen, vagy legyen egy ( kinek melyik verzió tetszik jobban ).
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html