Újabb leépítési hullám éri el a Sanofi dolgozóit: a gyógyszergyártó ezer-kétezer alkalmazottját küldi el Franciaországban - jelentette a Le Figaro nevük elhallgatását kérő forrásokra hivatkozva. Munkahelyeket veszít a kutatási és fejlesztési ágazat, az oltásokat gyártó, Pasteurről elnevezett divízió, illetve néhány olyan osztály, amely a vállalat központjában háttértevékenységeket végez.

A Sanofi szóvivője nem kommentálta a hírt, de elismerte, hogy a cég üzemi tanácsa tárgyal foglalkoztatási kérdésekről. Tavaly szeptemberben 10-13 ezer fős leépítést jelentett be a gyógyszergyártó, amely a kutatással és fejlesztéssel foglalkozó alkalmazottakat érintette, kivéve a ritka genetikai rendellenességek elleni szerekkel foglalkozó Genzyme-et, amely megúszta a karcsúsítást. Az egy éven belüli két elbocsátási hullám előtt, 2009 és 2011 között négyezer emberét küldte el a Sanofi - emlékeztetett a Le Figaro.

Az eredeti gyógyszerek gyártóit erős nyomás alatt tartják a generikus cégek, amelyek termékeik szabadalmi védettségének lejárta után azokkal összemérhető, olcsó másolatokkal árasztják el a piacot. A Sanofi ezért a leépítések mellett egy további karcsúsításra is elszánta magát: megválik 19,3 százalékos közvetlen és közvetett részesedésétől az Yves Rocher kozmetikai cégben - jelentette a MarketWatch. Az ügylet értékét nem közölték. A gyógyszergyártó negyven éve szállt be az Yves Rocherbe, távozásával 65 százalék fölé nő a Rocher család tulajdonrésze.

Magyarország kimarad

A Sanofi magyarországi érdekeltségét semmilyen formában nem érinti az esetlegesen tervezett leépítés - mondta el Rózsa Iván, a magyarországi leánycég, a Chinoin kommunikációs igazgatója az MTI érdeklődésére. Hozzátette: egyelőre nincs hivatalos információ a leépítésről.

A Chinoin tavaly novemberben már bejelentett egy átszervezést, amely a kutatás-fejlesztést érintette. A Sanofi k+f tevékenységének globális átalakítása következtében az újpesti telephelyen azóta megszűnt az úgynevezett felfedező kutatás.

Rózsa Iván hangsúlyozta, hogy ezzel nem szűnt meg teljes egészében a gyógyszeripari kutatás-fejlesztés, csak annak kezdeti szakaszával, a felfedező kutatással nem foglalkoznak már Magyarországon. Elmondta azt is, hogy az átszervezés mintegy 160 embert érintett, de jelentős részük számára vállalaton belül, illetve azon kívül sikerült elhelyezést találni. Az idén június végén befejeződött átalakítás során nagyjából 20 embert kellett ténylegesen elbocsátani.