Itt az újabb megszorítás - szigorított a pekingi felügyelet

A kínai pénzügyi hatóságok tovább emelték a legnagyobb bankok kötelező tartalékrátáját.
NAPI, 2011. április 26. kedd, 11:21
Fotó:

A kínai bankfelügyelet 11,5 százalék fölé emelte az öt legnagyobb pénzintézet kötelező tartalékrátáját - erősítette meg a korábban kiszivárgó híreket a hivatal a Xinhua állami hírügynökségnek. A felügyelet ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a lépést a Bázel III szabályok követése indokolja, nem pedig az, hogy tartanának a hitelkiáramlás további megugrásától - idézte a tudósítást a Wall Street Journal. Az újabb szigorítással kapcsolatos várakozások már rányomták a bélyegüket a mai hongkongi tőzsdei kereskedésre, lefelé szorítva a részvényárakat.

Az Industrial & Commercial Bank of China, a világ legnagyobb hitelintézete és három további kínai bank állítólag már a múlt hónapban megkapta a központi utasítást, hogy 2011-ben legkevesebb 11,8 százalékon tartsa tőketartalékait - írta a Bloomberg az ügyhöz közel álló forrásra hivatkozva. Az Agricultural Bank of China Ltd.,  célértéke 11,7 százalék - állítják a magukat megnevezni nem akaró személyek.

A hírügynökségnek nyilatkozó elemzőket nem hatja meg a pénzügyi felügyelet nyilatkozata: szerintük a szigorítás célja az ingatlanpiaci kölcsönök nyújtásának felpörgésével lendületet vett hitelkiáramlás fékezése, ami segít az infláció lecsillapításában. A többszöri emelés után a tartalékráta immáron két évtizede a legmagasabb szinten van a kínai bankoknál, miközben a bankfelügyelet elrendelt egy az ingatlan-hitelállomány minőségét vizsgáló stressztesztet is.

HOZZÁSZÓLÁSOK