Feltörték a Sony PlayStation Network (PSN) hálózatát, amelyet olyanok keresnek fel, akik onlline-játékokat játszanak egymással vagy filmeket, tévésorozatrészeket, illetve videojátékok demo verzióit töltik le. Az április 17. és 19. között történt betörés célja nyilvánvalóan az volt, hogy megszerezzék azok hitelkártya-információit, akik a szolgáltatások egy részéért hitelkártyájukkal fizetnek. Az eset miatt leállt a világon összesen 75 millió felhasználót vonzó rendszer, és a Sony kénytelen volt beismerni, hogy a hackerek sikerrel jártak.

A vállalat e-mailben akarja tájékoztatni ügyfeleit, hogy amelyikük megadta hitelkártyája adatait a PSN-en, vagy a Sony Qriocity zenei rendszerén, annak kártyaszáma és a kártya lejárati dátuma eljuthatott a betörőkhöz. Ugyanakkor arra nem találtak bizonyítékot, hogy a titkos kódot is megszerezték volna a hackerek. Emellett illetéktelen kezekbe került a felhasználók születési ideje, és e-mail-címe, ezért azt javasolják a PSN tagságának, hogy óvakodjanak minden elektronikus levélben, telefonon vagy postán érkező érdeklődéstől, amelyben személyes adataikról kérnek információt.

A felhasználók jól teszik, ha megváltoztatják titkos kódjukat, amennyiben az megegyezik bármilyen számlájuk hozzáférési jelszavával - figyelmeztetett a Sony. A USA Todaynak nyilatkozó informatikai biztonsági szakértő azt ajánlja a PSN-tagoknak, hogy fogadják meg a cég tanácsát. Úgy véli, általában is igaz, hogy nem célszerű ugyanazt a kódot használni az internethez kapcsolódó szolgáltatások igénybevételekor, mint amivel a bankszámlájukhoz férnek hozzá az emberek.

A szakértő - szemben az internetes fórumokon panaszkodó egyes Sony-ügyfelekkel, akik szerint a cég késlekedett az eset nyilvánosságra hozatalával - dicséretesnek tartja a japán nagyvállalat gyors reakcióját. A más vállalatok esetén ugyanis átlag több mint hat hónapig tart, mire észre veszik, hogy feltörték számítástechnikai rendszerüket.